Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Filip: 'Ik had een heel moeilijke jeugd'

1 december 2020 · Leestijd 3 min

De Belgische koning Filip had het als kind moeilijk, zegt hij. "Ik heb een moeilijke jeugd gehad, het was een zeer moeilijke jeugd", vertrouwt de vorst jongeren toe in een televisie-uitzending om hen een hart onder de riem te steken.

Koning Filip heeft online gesproken met jongeren over hun donkere gedachten en over hoe muziek hen helpt om met hun emoties om te gaan. Dat deed de Belgische koning in het kader van Rode Neuzen Dag, een initiatief om jongeren mentaal, fysiek en sociaal weerbaarder te maken. Dit jaar staat Rode Neuzen Dag in het teken van muziek. Koning Filip sprak daarom met Jara en Levi, twee jongeren die meededen aan een onderzoek of muziek helpt tegen mentale problemen.

Filip vertelde in het gesprek dat muziek ook voor hem een uitlaatklep is. De koning onthulde dat hij veel kwijt kan in muziek en dat hij ook wel eens piano speelt. "Er is een muziekstuk van Hans Zimmer dat ik heel graag speel. Dat is First Step, van de film Interstellar", vertelde Filip.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Moeilijke jeugd

Filip liet ook weten dat hij een moeilijke jeugd heeft meegemaakt, nadat Jara hem vroeg of hij het zelf ook wel eens moeilijk heeft. Filip zei dat hij toen nog niet zo bezig was met muziek, maar dat muziek inmiddels een grotere plaats in zijn leven heeft ingenomen.

Filips ouders, de toenmalige kroonprins Albert en zijn vrouw Paola, hadden volgens historici een moeizaam huwelijk en regen de ene affaire aan de andere. Ze bekommerden zich weinig om de kinderen, die veel tijd doorbrachten bij gouvernantes of door familie en gastgezinnen werden opgevangen. Vandaag de dag zou jeugdzorg ingrijpen, oordeelde een psychiater onlangs in een documentairereeks over Filips kindertijd.

De 60-jarige koning ontmoette vorige maand voor het eerst zijn halfzus Delphine, de dochter van Albert en diens jarenlange minnares. Op het paleis hadden de twee een "warm" gesprek. Albert zweeg Delphine jarenlang dood en weigerde zijn vaderschap te erkennen tot de rechter hem geen keus meer liet. Kort na Delphines bezoek aan Filip ontving Albert haar eveneens.

De koning sloot het gesprek met de jongeren af met een positieve noot. "Soms lijkt de toekomst een beetje somber, maar ik denk dat er heel veel te doen is en ik hoop dat we elkaar eens kunnen zien, in het echt."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--