Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning hoopt dat hij snel weer naar de film kan

27 januari 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag de zwaar door de coronacrisis getroffen filmsector moed ingesproken. De koning had een digitale ontmoeting met een aantal belangrijkste spelers uit de bioscoop- en filmbranche. Ook bracht hij een online bezoek aan woonzorglocatie Lindendael in Hoorn. Dat bezoek stond in het teken van de impact van de tweede coronagolf op de bewoners, medewerkers en vrijwilligers van de woonzorglocatie.

Als gevolg van de pandemie is het aantal bioscoopbezoeken sinds maart afgelopen jaar gedaald met ruim 73 procent. Op dit moment zijn de bioscopen gesloten. De omzetdaling voor bioscoopeigenaren bedroeg in 2020 circa 300 miljoen euro. Het voortbestaan van hun ondernemingen staat onder druk.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zijn bij veel bioscopen en filmtheaters reeds reorganisaties doorgevoerd, maar zal het jaren duren, voordat de bedrijfsvoering van bioscopen en filmtheaters weer op orde is. Voor de totstandkoming en distributie van nieuwe films heeft de coronapandemie eveneens ingrijpende gevolgen.

Digitale festivals

Producties kwamen eerst stil te liggen en kregen vervolgens op de filmset te maken met fysieke restricties. Hierdoor zijn afgelopen jaar minder films geproduceerd en uitgebracht. Filmfestivals konden niet doorgaan of moesten uitwijken naar digitale varianten en de werkgelegenheid onder filmmakers en creatieve en technische professionals nam af.

Willem-Alexander sprak met de directeuren van de NVBF, Pathé, onafhankelijke bioscoop CineCity Vlissingen en filmtheater LantarenVenster Rotterdam over de impact van de coronapandemie op hun ondernemingen. Zij vertelden over het effect van de tweede golf en de lockdown op hun bedrijven en werd er vooruitgeblikt op de tijd na de pandemie.

De koning sprak vervolgens met de directeur van het Filmfonds, de filmregisseur Eché Janga en de directeuren van filmdistributeur September Film en het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) over de gevolgen van de pandemie op de Nederlandse film en het filmklimaat in Nederland.

Koning: mijn gezin gaat graag naar de bioscoop

"De bioscopen blijven altijd relevant", zei Willem-Alexander. "Als bezoeker hoop ik snel weer mee te maken dat de theaters bezoekers kunnen ontvangen. Ik en mijn gezin maken er graag gebruik van. Het was in de zomer heel raar om soms met vijftig mensen in de zaal te zitten."

De koning sprak in het bijzonder de hoop uit binnenkort weer een keer in Vlissingen naar de bioscoop te kunnen. Hij zou hier op maandag 13 december de première van het oorlogsepos De Slag om de Schelde bijwonen, maar moest daarvan afzien toen premier Mark Rutte die avond de coronamaatregelen aanscherpte.

Woonzorglocatie in Hoorn

Willem-Alexander gaat, net als in april afgelopen jaar, in gesprek met de leden van het crisisteam van Omring, de organisatie waar Lindendael onderdeel van is. Naast de huidige stand van zaken spreken zij over de gevolgen van de coronamaatregelen voor bewoners, medewerkers en bezoekers. Daarnaast komen in een gesprek met onder andere de locatiemanager de verschillen en overeenkomsten tussen de eerste en tweede coronagolf aan bod. Het vaccineren van cliënten van Lindendael tegen het coronavirus start 28 januari en de verwachtingen daarover worden ook met de koning besproken.

Willem-Alexander brengt donderdag ook een virtueel bezoek aan de Covid-19 afdeling van Omring in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Voor de coronacrisis deed de afdeling dienst als herstelafdeling, maar nu is deze ingericht voor mensen met corona die ontslagen zijn van de verpleegafdeling in het ziekenhuis maar niet fit genoeg zijn om naar een Omring-locatie of naar huis te gaan. Medewerkers van Omring verzorgen hen daar.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--