Koning hoort alles over 'gekke week' in Apeldoorn
Koning Willem-Alexander stond vrijdagmiddag opnieuw stil bij "de meest gemiddelde gemeente van Nederland", zoals hij Apeldoorn omschreef. In tegenstelling tot het bezoek in juni was de vervolgvisite "helaas niet fysiek" maar virtueel.
Burgemeester Ton Heerts opende de reeks online gesprekken door te zeggen dat het een "gekke week" was geweest. Met de Tweede Kamerverkiezingen, het overlijden van PvdA-fractievoorzitter Ties Stam en de verwelkoming van een baby in Ugchelen die het inwonertal van de gemeente woensdag op 165.000 bracht was het een bewogen week voor Apeldoorn. De koning feliciteerde Heerts met het ronde inwonersaantal en wenste iedereen veel sterkte met het verwerken van het overlijden van Stam.
Na de burgemeester vertelden medewerkers van de gemeente over wat er op hun terrein sinds het vorige koninklijke bezoek is gebeurd. Zo zag Burgerzaken een enorme afname van de afgifte van bijvoorbeeld paspoorten en is de verwachting dat er een enorme toeloop zal komen als er versoepelingen van de reisbeperkingen komen.
Gamen tegen de politie
Willem-Alexander prees het extra steunpakket dat de gemeente in het leven riep voor het lokale bedrijfsleven. Volgens de koning waren de vele voorbeelden mooi en creatief. Dat de gemeenteambtenaren met kerst in eigen stad te besteden vouchers hadden gekregen, riep bij Willem-Alexander de plagende vraag op of deze vorm van lokale munteenheid ook was gedekt door De Nederlandsche Bank.
Apeldoorn probeert jongeren de coronacrisis door te helpen met verschillende programma's. Willem-Alexander vroeg of elementen daarvan ook na de coronacrisis in stand gehouden kunnen worden. De problemen van de jongeren gaan immers niet weg en het zou zonde zijn om wat nu is opgebouwd weer kwijt te raken, zo zei hij. Het was wellicht ook een goed idee aan te kloppen bij het Oranjefonds, zodat het opgezette jongerenplatform ook in andere delen van Nederland kon worden uitgerold. "Die suggestie nemen we meteen mee", aldus burgemeester Heerts.
Het digitale werkbezoek werd afgesloten met een uitvoerige bijdrage van politiechef Henk Lindt. Die ging in op de aanpak van onder meer demonstraties en vertelde dat het contact met jongeren onder meer wordt gezocht tijdens game-avonden. "Gamen tegen de politie is populair." Ook vertelde de politiechef over de handhaving van de verschillende coronaregels. "Handhaven met beleid", noemde hij het.
Bron: ANP