Koning hoort hoe het nu is om te wonen en werken in verpleeghuis
Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend in Lelystad op twee locaties een werkbezoek gebracht aan Woonzorg Flevoland. Zowel zorgmedewerkers, begeleiders als bewoners spraken met hem over hun ervaringen en over de impact van het coronavirus op het wonen en werken in een verpleeghuis. Aansluitend bezocht Willem-Alexander ook de locatie van de dagbesteding, waar hij een ontmoeting had met een aantal vaste bezoekers en een partijtje ballontennis speelde. "Ik ben competitief hoor", waarschuwde hij vooraf.
De koning vertelde daar ook dat hij het afgelopen jaar met andere ogen naar de mantelzorg was gaan kijken. Hij dacht dat het eigenlijk een verzamelnaam was voor mensen die een helpende hand toesteken, maar zo begreep hij nu, het hield veel meer in. Bij de dagbesteding in Het Groene Huis aan de rand van Lelystad, waar mensen met (beginnende) dementie komen, werd het belang van mantelzorgers benadrukt.
Coach Corina Velting vertelde dat haar zorg zich nu ook uitstrekte tot de mantelzorgers, die ook ondersteuning nodig hadden. "Die waren toen alles op slot ging ook op zichzelf aangewezen, dus daar hebben we veel contact mee gehouden." Een van de deelnemers aan de dagbesteding vertelde de koning met enige zelfspot dat zijn "probleem was dat alles achteruit ging. Alles wordt minder. Een ding gaat me echter beter af: vergeten."
Bezoek
Bij verpleeghuis Hanzeborg, eerder op de ochtend, vertelden bewoners hoe ze het afgelopen jaar waren doorgekomen. Daarbij was met name de tijd dat er geen bezoek mocht komen zwaar gevonden. Maar, zo hoorde de koning, er zijn ook nu nog mensen die geen bezoek durven te ontvangen, ook al zijn de meesten inmiddels gevaccineerd. Willem-Alexander kon zich de onzekerheid uit de beginmaanden goed voorstellen. "Je ziet het niet", zei hij over het virus.
Met verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers van zowel het woonzorgcentrum als de intramurale zorg discussieerde de koning uitgebreid over de ervaringen die tijdens de eerste- en tweede golf zijn opgedaan, welke uitdagingen er waren en nog zijn en hoe het was om in coronatijd met GGZ-patiënten te werken.
Bij het werken met dementerenden was er behalve het verdriet van het geen bezoek mogen ontvangen ook een positieve ervaring geweest. Doordat de mensen minder prikkels ontvingen, werden en bleven ze ook veel rustiger en dat iets om ook in de toekomst rekening mee te houden, vertelde Liselotte Klijn, directeur Wonen van de Hanzeborg.
Bron: ANP