Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning krijgt klusje opgedragen tijdens opening

21 april 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag in Uden de nieuwe woningfabriek van Barli geopend. Dit deed hij door de allerlaatste plank van een gezinswoning te bevestigen. Met veiligheidsbril en spijkerpistool in de hand maakte Willem-Alexander de plank van lindehout vast. Helemaal soepel ging dat niet...

Bij de eerste poging weigerde het apparaat en gebeurde er niets. "Kinderslot", grapte de koning ietwat ongemakkelijk. "Ik moet het vaker doen." Toen er een nieuw apparaat bij werd gehaald, lukte het wel om de laatste plank van de woning te bevestigen.

Barli had gekozen voor een plank van lindehout, vanwege "de associatie met het koningshuis". Bij bijzondere koninklijke gebeurtenissen wordt vaak een lindeboom geplant. "En in plaats van de traditionele eerste steenlegging hebben we voor de laatste plankbevestiging gekozen", zei directeur Robert van der Doelen.

Lees verder onder de foto's.

Koning_opent_woningfabriek
Koning_bezoekt_woningfabriek

Voorafgaand aan de opening kreeg Willem-Alexander een rondleiding door twee nieuwe fabriekshallen waar volop werd gewerkt. Met een geel veiligheidshesje aan liep hij langs allerlei machines en kreeg ondertussen uitleg over het productieproces.

Onderdeel van het bezoek was ook een gesprek met een vrouw die in een kant-en-klare woning van Barli woont. Ze vertelde de koning waarom ze dankbaar is dat ze na een scheiding op korte termijn een woning heeft kunnen vinden, waar ze een aantal jaren in kan blijven wonen. "Ik kan me voorstellen dat het wat stress wegneemt", zei Willem-Alexander tegen haar. "Dan is dit een mooie mogelijkheid."

Barli maakt jaarlijks ongeveer achthonderd woningen, voornamelijk duurzame houten huizen die al voorzien zijn van bijvoorbeeld een keuken en sanitair. Doordat de modules grotendeels in de fabriek worden gebouwd en niet op de bouwplaats zelf, kunnen woningbouwprojecten sneller opgeleverd worden en kan het een oplossing zijn voor bijvoorbeeld studenten die geen kamer kunnen vinden of mensen met een laag inkomen die dringend op zoek zijn naar een nieuw huis.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--