Koning krijgt pittige vragen bij daklozenopvang
Koning Willem-Alexander kon tijdens zijn bezoek aan de winteropvang van het Leger des Heils in Den Haag rekenen op pittige vragen. "Wat schuift het eigenlijk", vroeg de dakloze Erik hem vrijdagmiddag na afloop van zijn bezoek. De opvang is in koude maanden, wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, 24 uur per dag open voor dak- en thuislozen.
De koning sprak met Erik in zijn kamer, maar ook met medewerkers van de opvang. Erik (49), die in 1979 van Suriname naar Nederland kwam, verbleef nu een week in het Haagse Lozerhof, een voormalig verzorgingshuis dat sinds november een tijdelijke herbestemming heeft gekregen. "Het bevalt me hier goed, maar overdag ga ik naar buiten. Want ja, hier is verder niks te doen."
Erik vertelde de koning uitvoerig over hoe hij zes jaar geleden "ook een beetje door mezelf" op straat was beland, en over zijn huidige strijd met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over zijn gebrek aan status. De IND beoordeelt aanvragen van mensen die in Nederland willen wonen of een Nederlands paspoort willen krijgen. De koning vroeg of hij daarbij hulp kreeg. Dat bleek ingewikkeld en was een zaak voor een advocaat, zo vertelde hij. Voorgaande winters bleef Erik bleef gewoon buiten slapen, maar nu was het "wel erg extreem". "De laatste jaren hebben we nauwelijks een winter gehad", beaamde de koning.
Lees verder onder de foto's.
Willem-Alexander nam ruim de tijd om te vragen naar de ins en outs van de winteropvang, waar nu 109 mensen verblijven. De deelnemers krijgen een slaapplaats en daarnaast ook de mogelijkheid te douchen en kleding te wassen. Er is een broodpakket in de ochtend en een warme maaltijd in de avond. In verband met de lockdown en avondklok is de opvang nu dag en nacht geopend en krijgen de gebruikers - het Leger des Heils spreekt liever van deelnemers - een eigen kamer of tweepersoonskamer waar ze kunnen verblijven.
Of er ook meer dak- en thuislozen zijn in tijden van corona, is nog niet bekend. Het Leger des Heils zegt daar nog niets van te hebben gemerkt. De overheid besloot in het kader van de coronacrisis dat huurders niet zomaar uit hun huis gezet mogen worden vanwege een huurachterstand. Ook kwam er in maart een spoedwet waardoor tijdelijke huurcontracten verlengd konden worden. Het Leger des Heils zegt wel rekening te houden met een stijging van het aantal daklozen wanneer die regeling niet meer geldt.
Bron: ANP