Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning laat onderzoek doen naar rol Koninklijk Huis in koloniale geschiedenis

6 december 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander laat onafhankelijk onderzoek doen naar de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Het onderzoek neemt drie jaar in beslag en omvat de periode van de late zestiende eeuw tot het postkoloniale heden.

"Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien", aldus Willem-Alexander over het onderzoek naar zijn familiegeschiedenis.

De koning vervolgt: "Ik vind het belangrijk dat deze kennis ook beschikbaar komt ten aanzien van de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Dit dient te gebeuren op basis van grondig, kritisch en onafhankelijk onderzoek, waartoe ik opdracht heb gegeven."

De commissie

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit Leiden. Een onafhankelijke commissie begeleidt het onderzoek en draagt zelf met expertise bij. De commissie kiest en benoemt zelfstandig en onafhankelijk onderzoekers die aan het project zullen meewerken.

commissieleden-onderzoek-huis-oranje-nassau-en-koloniale-geschiedenis
De commissieleden: v.l.n.r. Gert Oostindie (voorzitter en hoofdonderzoeker), Esther Captain, Kathleen Ferrier en Henk te Velde.

Bron: RVD / Foto: RVD - Patrick van Katwijk

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--