Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning maakt op Koningsdag ritje in voor hem bekende DAF

24 april 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en zijn gezin zullen Koningsdag in Eindhoven aftrappen met een karavaan van oude en nieuwe auto's. De jarige job, die dinsdag 54 wordt, rijdt samen met zijn oudste dochter Amalia voorop in een oude DAF. Om te kunnen rijden in de wagen heeft de koning slechts een korte uitleg nodig, vertelt voorzitter Geert Vermeer van het DAF Museum aan Omroep Brabant.

Voor Willem-Alexander is de blauwe DAF Kini geen onbekende auto. "Deze auto is door DAF bij de geboorte van de koning in 1967 cadeau gegeven aan de koninklijke familie. Hij heet ook Willem-Alexander. Het is een koninklijk voertuig met het kenteken AA98 en het is het enige exemplaar dat er is", vertelt Vermeer.

Lees verder onder de video waarin je de DAF Kini ziet.

De Oranjes gebruikten de wagen met open dak jarenlang in het buitenverblijf in Italië. "Het is een weerzien voor hem, want hij heeft hier als kleine jongen in gezeten met zijn ouders. Ik denk dat hij het ontzettend leuk vindt om hier weer kennis mee te maken."

Pronkstuk

De auto staat inmiddels al jaren in het museum en is lang niet gebruikt. Toch rijdt hij prima. "Het viel ons ontzettend mee. Een nieuwe accu erin en hij liep. Hij is eigenlijk nog nieuw, alhoewel hij bijna zestig jaar oud is", vertelt Vermeer.

De koning krijgt dinsdag nog een korte uitleg over hoe hij erin moet rijden, maar dat is volgens de museumvoorzitter niet moeilijk. "Het is een automaat met het ‘pientere pookje’. Naar voren is vooruit en naar achteren is achteruit. Dat was in de jaren vijftig en zestig uniek. Kleine automatische personenauto’s waren er nauwelijks."

Na de karavaan keert de DAF dinsdag weer terug in het museum. "Dan staat hij hier als pronkstuk met hopelijk wat nieuwe foto’s erbij. We zijn trots dat deze DAF weer eens mag rijden."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--