Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning moet vakantie afbreken voor gesprek met Rutte

8 juli 2023 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander is weer in Nederland omdat hij zaterdag een ontmoeting met premier Mark Rutte had. De koninklijke standaard op paleis Huis ten Bosch in Den Haag wordt gehesen als de koning op Nederlands grondgebied is, wat nu het geval is. De koning wordt in het paleis bijgepraat over de val van het kabinet vrijdagavond.

Bij aankomst op het paleis zei Mark Rutte niet veel tegen de verzamelde pers. Hij reed snel door het terrein van Huis ten Bosch op. 

Rutte heeft vrijdag al schriftelijk het ontslag van het kabinet aangeboden bij de koning. Hij noemde de situatie "betreurenswaardig, maar de politieke realiteit waar we niet omheen kunnen". Het breekpunt van het kabinet is de gezinshereniging voor asielzoekers met een verblijfsvergunning geworden.

Rutte_biedt_ontslag_aan
Rutte_biedt_ontslag_aan

Demissionair tot nieuw kabinet

Het kabinet gaat demissionair verder, wat inhoudt dat alleen lopende kwesties worden afgehandeld. Onderwerpen kunnen ook controversieel worden verklaard. Dat betekent dat deze pas behandeld worden als er weer een nieuw kabinet is.

Huis_ten_Bosch_Rutte_biedt_ontslag_aan

De koning moest uit het buitenland terugkeren om met Rutte te praten. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet zeggen waar de koning precies was, maar verwees alleen naar de koninklijke standaard. De vlag wapperde vrijdag niet, wat betekent dat Willem-Alexander op dat moment in het buitenland was.

Rutte_biedt_ontslag_aan

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--