Koning: Ook de zachte stemmen verdienen het gehoord te worden
"Afstand houden druist in tegen onze menselijke natuur." Dat zei koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak. Hij stond stil bij alle mensen die door corona zijn getroffen, op welke manier dan ook, en stak hen een hart onder de riem.
"Gedwongen afstand houden druist in tegen onze menselijke natuur." Dat zei koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak. Hij stond stil bij alle mensen die door corona zijn getroffen, op welke manier dan ook, en stak hen een hart onder de riem.
"Mijn hart gaat uit naar al die mensen wier bestaan overhoop gegooid is." Hij dacht aan zorgmedewerkers, studenten, ondernemers, mensen in de cultuursector en mensen die iemand hebben verloren: "Bodemloos is het verdriet van iedereen die een dierbare heeft verloren, door Covid of welke oorzaak dan ook, en het gevoel heeft niet goed afscheid te hebben kunnen nemen."
Willem-Alexander bedankte iedereen die zich de afgelopen maanden aan de coronavoorschriften heeft gehouden. Hij zei dat de coronapandemie "het allerbeste" in ons heeft wakker gemaakt, maar ons ook confronteerde "met de scherpe en ongemakkelijke kanten van onszelf en de samenleving", daarbij doelend op onrust en onzekerheid. "Daar kunnen we slecht mee omgaan. We gaan ervan uit dat alles in het leven te beheersen is, maar dit onttrekt zich aan onze greep", aldus de koning.
We gaan ervan uit dat alles in het leven te beheersen is, maar dit onttrekt zich aan onze greep. "Misschien bent u moe van de manische meningenmachine en snakt u naar doodgewone vriendelijkheid. Ook de zachte stemmen verdienen het gehoord te worden", zei de koning. Hij pleitte voor verdraagzaamheid en medemenselijkheid: "Een land waarin mensen elkaar liefdevol tegemoet treden, is een land waar mensen zich thuisvoelen."
Verdraagzaamheid
"Wie onzeker is, kan houvast zoeken in ferme ideeën, beelden en standpunten. Maar wat als je het gewoon even niet weet? Als je twijfelt? Of soms van mening verandert? Misschien bent u moe van de manische meningenmachine en snakt u stilletjes naar een beetje onderling begrip. Ontspanning. Doodgewone vriendelijkheid." Dat mag, aldus de koning, daarmee ben je geen buitenbeentje. "Ook de zachte stemmen verdienen het gehoord te worden".
Hij pleitte met verwijzing naar de apostel Paulus in de Bijbel, voor verdraagzaamheid en medemenselijkheid: "Een land waarin mensen elkaar liefdevol tegemoet treden, is een land waar mensen zich thuis kunnen voelen." De vorst eindigde zijn toespraak met "Heb geduld. De zon keert terug. Het licht komt terug."
Chinese zaal
Koning Willem-Alexander hield zijn traditionele kersttoespraak deze eerste kerstdag vanuit de Chinese Zaal van paleis Huis ten Bosch. De vooraf opgenomen boodschap was om 13.00 uur te zien op onder andere NPO 1, NPO 2 (met gebarentolk), RTL 4 en SBS 6 en was te beluisteren op NPO Radio 1.
Het was de tweede keer dat Willem-Alexander zijn kerstrede uitspreekt vanuit zijn woonpaleis. Vorig jaar koos hij voor de hal van Huis ten Bosch.
Op sociale media werd dinsdag al een foto verspreid van de opnames. Daarop is te zien dat er rekening is gehouden met de coronamaatregelen.
De kersttoespraak is de meest persoonlijke toespraak die de koning houdt. Vorig jaar zei Willem-Alexander dat mensen niet te veel moeten streven naar geluk. De jongere generatie gaf hij mee dat verdriet en tegenslagen bij het leven horen. Deze kerstboodschap trok opgeteld anderhalf miljoen kijkers.
Bron: ANP
Foto's: RVD – Paul Tolenaar.