Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning op werkbezoek in eigen achtertuin

1 juni 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag de fiets gepakt om in zijn eigen achtertuin, zoals hij het noemde, op werkbezoek te gaan. Hij bezocht in het eigen stadsdeel Haagse Hout, op amper vijf minuten fietsen, twee buurtinitiatieven. Daarvoor ging hij eerst naar het Spaarwaterveld in het Bezuidenhout en daarna naar het wijk- en dienstencentrum Mariahoeve.

"Ik ben heel blij dat ik een keer op deze manier in de wijk heb kunnen kijken. Ik kom hier sinds 1981 en ik heb de wijk ook wel zien veranderen, maar deze dingen van de wijk moet je echt een keer zien en proeven en voelen", aldus de koning na afloop. "Normaal rijd ik er alleen maar langs en merk je het enthousiasme niet dat hier leeft. Dit is dus een hele mooie kans geweest." De zonnige dag bood inderdaad een goede gelegenheid, waarbij de voorbij fietsende koning niet of nauwelijks op straat werd opgemerkt of herkend.

Op het Spaarwaterveld, dat onder meer een door de buurtbewoners zelf beheerd speel-en sportveld omvat, gingen de kinderen uit hun dak en vertelde Willem-Alexander dat hij zijn eerste coronaprik inmiddels heeft gehad. "Dat mag ik niet zeggen", antwoordde hij op de vraag van gastheer Jacob Snijders, voorzitter van het wijkberaad, welk vaccin hij had gekregen. De koning was benieuwd naar de ontwikkelingen in de wijk, waar op termijn veel woningen bijkomen. "De voorzieningen houden geen gelijke tred", liet Snijders weten.

Vrijwilligers

In het wijkcentrum Mariahoeve waren de vrijwilligers voorbereid op het bezoek van een aantal hoge ambtenaren. Dat uiteindelijk de hoogste ambtenaar van het land op de thee kwam, was een verrassing. "U bent bijna onze buurman" aldus Naomi Barki-van Vliet, de grote kracht achter het initiatief 'De Lichtpuntjes' dat onder meer kinder- en vrouwenactiviteiten opzet.

De Friezin die negen jaar geleden naar Den Haag verhuisde en daar het contact met buurt- en wijkbewoners miste, was niet te stuiten tijdens haar uitleg over het werk waaraan ze wel zestig uur per week besteedt. Echtgenoot Yusif doet ook mee. "Achter elke succesvolle vrouw staat een verbaasde man", opperde hij, want aan haar aanstekelijke enthousiasme kon hij niet tippen. "Uw man zal blij zijn dat u hier uw energie kwijt kan", grapte de koning tegen Naomi.

Willem-Alexander vertrok daarna op de fiets naar huis, om zich snel om te kleden voor de uitreiking van de Appeltjes van Oranje in paleis Noordeinde.

Koning_fiets2.jpg

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--