Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning opent nieuwe begraafplaats voor veteranen

26 november 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen officieel geopend. De eerste uitvaart is al begin december, wanneer de in juni overleden drager van de Militaire Willems Orde, Tivadar Spier, er zijn laatste rustplaats krijgt.

De bijzondere begraafplaats, naast het Nationaal Ereveld Loenen, is dus net op tijd klaar, zo stelde de koning vast. Dat gold ook voor het herinnerings- en educatiecentrum dat de verbinding vormt tussen beide terreinen. De laatste natuursteen is pas vorige week gezet, vanwege de coronacrisis had de levering uit Spanje vertraging opgelopen. Het resultaat noemde Willem-Alexander "prachtig en sereen".

De koning opende de begraafplaats door voor een door kunstenares Renee van Bavel ontworpen gigantische spiegel te gaan staan. Op de spiegel is de tekst 'Zo zien mensen eruit die in vrede leven' aangebracht. Daarna maakte Willem-Alexander een wandeling over het terrein, waar in eerste instantie plek is voor 900 graven. Die zullen gemarkeerd worden met staande zerken, om ook een contrast aan te brengen met het Ereveld waar de grafstenen liggen.

Lees verder onder de foto's.

Wens

Voorafgaand aan de opening bekeek Willem-Alexander ook de expositie in het nieuwe gebouw. Daar worden onder meer de verhalen van Anton de Kom, Philip Schwartz en Raviv van Renssen verteld. Zij kwamen om, in de Tweede Wereldoorlog en bij de missie van Dutchbat in Bosnië. "We moeten niet vergeten wat oorlog teweeg kan brengen", aldus directeur Theo Vleugels van de Oorlogsgravenstichting.

De oprichting van een veteranenbegraafplaats was een wens onder de 115.000 veteranen, zo bleek uit onderzoek. In Loenen kunnen zowel veteranen als hun partner een plek krijgen, of kan hun as worden uitgestrooid.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--