Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning positief over samenwerking met Emiraten

3 november 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag ter gelegenheid van de Nederlandse nationale dag op de wereldtentoonstelling in Dubai een korte toespraak gehouden. Hij gebruikte de gelegenheid om de Verenigde Arabische Emiraten geluk te wensen met het gouden jubileum van de federatie, dat over een maand groots wordt gevierd.

"Ik hoop dat het een toekomst zal zijn die eerlijke kansen biedt aan alle tien miljoen inwoners van de federatie. Een toekomst waarin samenwerking ten dienste van ‘the common good’ centraal staat", aldus de koning in zijn wens, uitgesproken op de centrale Al Wasl Plaza van Expo 2020.

Willem-Alexander omschreef zijn terugkeer naar Dubai als een 'reis in de toekomst'. Hij herinnerde aan het bezoek dat hij in 2012 bracht met zijn moeder koningin Beatrix. "Je hebt hier het gevoel in een tijdmachine te stappen." De koning gebruikte de gelegenheid ook om de samenwerking tussen Nederland en de Emiraten aan te prijzen. "Op het eerste gezicht lijken Nederland en de Emiraten tegenpolen. Een nat, koel land aan de Noordzee en een droge, hete Golfstaat. Wat hebben ze gemeen? Op deze Expo blijkt: heel veel! Wij staan voor dezelfde opgaven en zijn reisgenoten op een uitdagende weg naar de toekomst. "

"Onze beide landen lopen tegen grenzen aan en staan aan het begin van een onvermijdelijke transformatie. De ideeën, methoden en groeistrategieën die ons in het verleden groot en welvarend hebben gemaakt, werken niet goed meer. Ze bieden geen oplossing voor de grote thema’s van nu: klimaatverandering, een schone leefomgeving, de beschikbaarheid van voldoende zoet water, voedselzekerheid en een energievoorziening die de aarde niet uitput", stelde de koning die verwees naar het Nederlandse paviljoen en zijn bezoek eerder op de dag aan een hightech kas voor mogelijke antwoorden op de uitdagingen.

De koning kreeg eerder op de middag in het paviljoen kort gezelschap van kroonprins Hamdan van Dubai, die onder koninklijk toezicht ook proefde van het water dat via een ingenieuze en innovatieve installatie op het dak uit de woestijnlucht wordt gewonnen.

Het koningspaar wordt woensdagavond meegenomen naar het paviljoen van de Emiraten en krijgt daar ook een diner aangeboden. Donderdag is de terugreis.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--