Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning praat over vrijheid tijdens Four Freedoms Awards

31 maart 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft in zijn toespraak tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards de tijd genomen om stil te staan bij vrijheden tijdens de coronapandemie. De koning erkende dat de situatie niet makkelijk is, dat het geduld op de proef wordt gesteld en dat velen coronamoe zijn.

"We hebben het afgelopen jaar geleerd hoe complex vrijheid is", zei Willem-Alexander in zijn vooraf opgenomen video die woensdag te zien was tijdens de prijsuitreiking in Zeeland. "Het coronavirus heeft ons gedwongen bepaalde vrijheden op te geven."

Hoewel mensen hun vrijheden uit vrije wil hebben opgegeven was het niet makkelijk, erkende de koning. "Het geduld en uithoudingsvermogen zijn tot de limiet getest en sommigen voelen zich moe en neerslachtig."

Volgens Willem-Alexander geven de winnaars van de Four Freedom Awards (uitgereikt aan mensen en organisaties die zich inzetten voor verschillende vormen van vrijheid) hoop en inspiratie in deze moeilijke tijd. "Jullie zijn een voorbeeld voor ons allen."

De prijzen worden toegekend door de Roosevelt Foundation voor idealen waar de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt voor stond. Dat zijn vrijwaring van gebrek, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en vrijwaring van vrees. De winnaars waren eerder al bekendgemaakt. Zo ging de belangrijkste prijs, de Four Freedoms Award 2020, naar de Verenigde Naties. De overige prijzen waren voor de Filipijnse journalist Maria Ressa (vrijheid van meningsuiting), Sander de Kramer (vrijwaring van gebrek), de Italiaanse burgemeester Leoluca Orlando (vrijwaring van vrees) en de Egyptische wetenschapper Azza Karam van Religions for Peace International (vrijheid van godsdienst).

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--