Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning spreekt zijn waardering uit naar alle ambassadeurs

8 februari 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander is diep onder de indruk van het werk dat ambassadeurs tijdens de coronacrisis verrichten. Dat zei de koning in een videoboodschap aan de deelnemers aan de digitale Ambassadeursconferentie, die door het ministerie van Buitenlandse Zaken is georganiseerd. Nederlandse diplomaten worden daar van maandag tot en met donderdag bijgepraat over wat er in Nederland speelt.

Willem-Alexander sprak een klein jaar geleden ook al met enkele aanwezigen op de conferentie, tijdens een bezoek aan het Contact Center van Buitenlandse Zaken. "Ik herinner me nog goed de gedrevenheid van iedereen die bezig was om gestrande Nederlanders in het buitenland te helpen bij hun terugreis. We stonden toen nog aan het begin. De impact van deze mondiale coronacrisis konden we nog niet overzien. En dat kunnen we nog steeds niet. Ondanks de snelle ontwikkeling van vaccins leven we nog steeds in een wereld vol onzekerheden", begint hij zijn boodschap.

Sindsdien zijn ambassadeurs "onvermoeibaar" doorgegaan, vindt de koning. "Ik weet wat u doormaakt. Misschien zijn uw partner en kinderen uit voorzorg naar Nederland teruggereisd. Het doet wat met je als je niet bij elkaar kunt zijn. In veel landen is de situatie nijpend, de gezondheidszorg beperkt en zijn de regels heel strikt. Dat vereist het uiterste van u. Nauwelijks bewegingsruimte, terwijl het werk moet doorgaan. Ook bij haperende internetverbindingen."

Betere tijden

Willem-Alexander heeft grote waardering voor alles wat ze, in samenwerking met anderen, hebben bereikt. "50.000 Nederlanders gerepatrieerd. Dat was zonder uw inzet onmogelijk geweest. 4.200 landgenoten in nood geholpen. Mede dankzij u kwamen snel adequate reisadviezen tot stand. De behoefte daaraan was overweldigend, met 90 miljoen bezoeken aan de reisadviespagina. En dan heeft u ook nog een heel nieuwe manier van werken opgezet, met digitale handelsmissies en evenementen."

De koning kijkt uit naar komende ontmoetingen. "We hopen van ganser harte dat fysieke ontmoetingen en bezoeken weer snel mogelijk zullen zijn. Het is nu elf maanden geleden dat we ons laatste staatsbezoek konden brengen: aan Indonesië. Laten we erop vertrouwen dat het later dit jaar weer veilig kan. Er komen weer betere tijden."

Bron: ANP / Beeldmateriaal: ©RVD

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--