Koning valt op met afwijkende VN-toespraak
Koning Willem-Alexander zorgde maandag tijdens zijn videoboodschap voor de Verenigde Naties voor een verrassing door ook VN-jeugdvertegenwoordiger Hajar Yagkoubi aan het woord te laten. Zij verwoordde de toekomstgedachten over de volkerenorganisatie, en doorbrak de lange rij staatshoofden die tot dan toe aan het woord waren geweest.
De Verenigde Naties verdienen een prominente plek in de canon van de wereldgeschiedenis "als een van de meest positieve krachten ooit". Dat zei koning Willem-Alexander maandag in een videoboodschap tijdens de bijzondere vergadering van de VN. De bijeenkomst stond in het teken van de 75e verjaardag van de volkerenorganisatie.
De toespraak van Willem-Alexander en Yagkoubi was opgenomen in de zogenoemde DNA-salon van paleis Huis ten Bosch, net naast de werkkamer van de koning. Die zorgde ook daarmee voor afwijkend beeld in de reeks boodschappen die in de vergaderzaal van de Verenigde Naties in New York werden geprojecteerd. Veel collega-staatshoofden kozen voor een klassieke opstelling achter een bureau of katheder, meestal geflankeerd door een aantal vlaggen.
Toespraak
De koning bracht in zijn boodschap een eerbetoon "aan de mannen en vrouwen die 75 jaar geleden de grondslag legden voor de Verenigde Naties". Hij citeerde de toenmalige Amerikaanse president Harry S. Truman die hen "bouwmeesters van een betere wereld" noemde. "Zij kwamen bij elkaar na vijf jaar van oorlog en menselijk lijden. De verschillen tussen hen waren groot. Maar ze deelden één onwrikbaar voornemen: wij bouwen een betere wereld terug."
Volgens Willem-Alexander werd die belofte waargemaakt toen steeds meer landen zich aansloten. "Mijn generatie en de generatie na mij zijn dankbaar voor de kansen die wij daardoor hebben gekregen. De Verenigde Naties heeft geweld, onrecht en armoede niet weten te beëindigen. Maar ze heeft die wel weten te beteugelen en terug te dringen en dankzij het Internationaal Strafhof en internationale tribunalen wordt de kans op straffeloos handelen hopelijk ooit uitgebannen. Miljarden mensen plukken daarvan in hun dagelijks leven de vruchten."
Lees verder onder de foto.
De wereld staat opnieuw voor een grote opgave die alle grenzen overschrijdt, verwees koning Willem-Alexander in zijn toespraak naar de coronacrisis. "Corona kan niet vergeleken worden met een wereldoorlog, maar het virus raakt ons allemaal. Jonge mensen zien hun toekomstmogelijkheden ineenschrompelen. Welk antwoord moeten we daarop geven?" Het antwoord liet hij over aan Hajar Yagkoubi, een van de Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordigers.
Die gaf een opsomming van de wensen. "Wij willen leven in een wereld die iedereen eerlijke kansen biedt om zich ten volle te ontwikkelen, ongeacht wie je bent. Wij willen leven in een wereld die geleid wordt door fundamentele mensenrechten. Wij willen leven in een wereld die mens en planeet beschermt en klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en opwarming van de aarde actief tegengaat", verwoordde Yagkoubi het toekomstbeeld. Dat was niet naïef maar juist moedig. Zij vroeg de wereldleiders dan ook om met de jeugd moed te vatten.
"Ik hoop van harte dat we iets van de 'spirit' van de grondleggers van de VN kunnen vasthouden en dat we tegen elkaar zullen zeggen: laat ons herstel een sprong vooruit zijn", was de wens die Willem-Alexander tot slot daaraan verbond. Hij wenste bovendien "alle bouwmeesters van een betere wereld - welke leeftijd, nationaliteit of achtergrond ze ook mogen hebben - heel veel succes!"
Collega Felipe
Ook de Spaanse koning heeft maandagmiddag de bijzondere verjaardagsbijeenkomst van de Verenigde Naties via een videoboodschap toegesproken. Koning Felipe deed dat vanuit zijn werkkamer in het Zarzuela-paleis in Madrid.
Koning Felipe sprak namens Spanje zijn waardering uit voor de Verenigde Naties. "Stel u voor hoe de wereld eruit zou zien zonder de VN. Die zijn toch de graadmeter voor vrede en veiligheid, voor mensenrechten en gelijkheid", aldus de koning.
Hij vond dat de wereld 'meer verenigde naties' nodig had - meer eenheid tussen de landen, bijvoorbeeld om de coronapandemie gezamenlijk aan te pakken. Het virus had de noodzaak van meer multilateralisme aangetoond.
De Spaanse koning benadrukte de toewijding van zijn land aan het werk van de VN, en aan de strijd tegen klimaatverandering, voor de duurzame ontwikkelingsdoelen en mensenrechten. "We zullen altijd een loyaal lid zijn van de VN", aldus Felipe.
Bron: ANP / Beeld: © RVD en ANP