Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning vervangt koets voor auto

18 januari 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander ontvangt woensdag voor het eerst in vijf weken weer ambassadeurs voor het aanbieden van hun geloofsbrieven. Wel is het protocol aangepast en worden de nieuwe gezanten niet per rijtuig naar paleis Noordeinde gebracht maar in een auto. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt.

De drie ambassadeurs die deze week welkom zijn bij de koning zagen hun oorspronkelijke afspraak op 16 december vanwege de strengere coronamaatregelen op het laatste moment uitgesteld worden. Het gaat om de nieuwe vertegenwoordigers van El Salvador, Saudi-Arabië en Italië.

Het uitstel betekent dus dat ze niet zoals gebruikelijk in een koets worden opgehaald, maar dat een hofauto hen naar het paleis brengt. Daar is het militair ceremonieel aangepast, om aan de nieuwe regels te voldoen. Sinds de coronacrisis is er ook geen sprake meer van het fysiek overhandigen van de geloofsbrieven. De diplomaten leggen ze netjes op een tafeltje voor de koning neer.

Koning Willem-Alexander stopte vorig jaar maart met het ontvangen van ambassadeurs. Pas in juli kon hij er weer mee beginnen en aanvankelijk werden de gezanten toen ook met een auto opgehaald. Na de zomer echter, in september, werden de rijtuigen weer ingezet. De laatste keer was op 9 december voor de ambassadeurs van Kameroen, Brazilië en Gabon.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--