Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning viert Veteranendag in aangepaste vorm

26 juni 2021 · Leestijd 3 min

Voor het tweede jaar op rij heeft koning Willem-Alexander op bescheiden wijze stilgestaan bij Veteranendag. Net als vorig jaar was er vanwege de coronacrisis geen defilé. Wel vond er een programma plaats voor genodigden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Koning_bij_viering_Veteranendag_2.jpg

Willem-Alexander zat samen met onder anderen demissionair premier Mark Rutte en voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn op de eerste rij in het theater. Er werden verhalen van en door veteranen verteld. De ruim 111.000 Nederlandse militairen die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede werden geëerd. Dat gebeurde met onder meer filmpjes en toespraken, en met muziek van Claudia de Breij, Stef Bos en rapper Snelle.

Lees verder onder de foto.

Premier Rutte bedankte in zijn toespraak de Nederlandse veteranen voor hun inzet "ergens op de wereld en ergens in onze geschiedenis of in het hier en nu". Hij stond ook stil bij de kameraadschap die "zit ingebakken bij alle militairen" en vertelde ter illustratie het verhaal van Paul Moerman, de oudste Nederlandse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Moerman overleed afgelopen december een dag na zijn 104e verjaardag.

Na afloop sprak de koning met een aantal aanwezige veteranen. Willem-Alexander is beschermheer van Veteranendag en is er sinds de eerste editie in 2005 altijd bij geweest.

Lees verder onder de foto's.

Net als in Nederland worden zaterdag ook in Groot-Brittannië militairen en veteranen geëerd en bedankt voor hun inzet. Ook de Britse koninklijke familie laat op Armed Forces Day, de Britse versie van Veteranendag, van zich horen.

Koningin Elizabeth, die opperbevelhebber is van het leger, bedankt via sociale media iedereen bij de strijdkrachten "van cadet tot veteraan, in vaste dienst en als reservist". "Vandaag is een kans om onze dank uit te spreken en de toewijding te erkennen van zij die ons land dienen en de risico's die zij lopen."

Ook prins Charles heeft op sociale media een bericht geplaatst. Hij wijst erop dat militairen het afgelopen jaar ook in eigen land actief waren. "Sinds het begin van de coronacrisis hebben onze strijdkrachten ons land door moeilijke tijden geholpen, met het opzetten van testlocaties en het ondersteunen van ambulancemedewerkers. Bedankt voor jullie inzet", schrijft de prins van Wales.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Armed Forces Day bestaat sinds 2009. Daarvoor eerden de Britten hun oud-militairen tijdens Veterans' Day. Die naam werd aangepast om ook militairen van nu te eren.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--