Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor slavernijverleden

1 juli 2023 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft zaterdag in het Amsterdamse Oosterpark zijn excuses aangeboden voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. De koning hield tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden een toespraak. "Vandaag sta ik hier voor u. Als uw koning en als deel van de regering maak ik vandaag deze excuses zelf", zei de koning. "Ze worden door mij met hart en ziel intens beleefd."

Ketikoti excuses koning
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de nationale herdenking in het Amsterdamse Oosterpark.
Ketikoti excuses koning
ANP-472846916

De koning sloot zijn toespraak af met de woorden: "Den keti koti, fu tru! De ketenen zijn verbroken, echt waar!"

ANP-472847847

Elk jaar wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht op 'Ketikoti' (gebroken ketenen in de Surinaamse taal Sranantongo). Deze keer markeert deze dag het begin van een herdenkingsjaar, omdat het 150 jaar geleden is dat Nederland de slavernij afschafte.

Rutte excuses december 2022
Premier Rutte biedt excuses aan voor het slavernijverleden tijdens een bijeenkomst in het Nationaal Archief in Den Haag.

In december bood premier Rutte al excuses aan voor het slavernijverleden van ons land. Omdat Ruttes excuses namens de hele regering zijn aangeboden – dus ook namens de koning – zijn nieuwe excuses formeel misschien niet nodig. Maar voor veel nabestaanden van slaafgemaakten is het symbolisch heel belangrijk dat Willem-Alexander alsnog zelf een excuus uitspreekt. Vrijdag sprak hij tijdens het persgesprek na de fotosessie met zijn gezin al over Ketikoti. De koning benadrukte dat het moment daar is om "in het reine te komen met ons verleden."

Koloniale geschiedenis

Ondertussen loopt er een onderzoek naar de koloniale geschiedenis van de Oranjes, waarvoor de koning zelf opdracht heeft gegeven. Hier gaan de excuses van 1 juli niet over, maar de koning werd er wel op aangesproken tijdens Koningsdag in Rotterdam. "Laat het juiste onderzoek gebeuren, dan kunnen we verder", aldus de koning, die bereid is om kritisch naar zijn eigen familiegeschiedenis te laten kijken. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--