Dít doet koning Willem-Alexander aan duurzaamheid
Het is deze week de Nationale Klimaatweek! Een week waarin burgers, bedrijven en gemeenten aangemoedigd worden om zich in te zetten voor een beter klimaat. Maar wat doet onze eigen koning Willem-Alexander op het gebied van duurzaamheid?
Koning Willem-Alexander heeft meerdere paleizen tot zijn beschikking: Paleis Noordeinde, Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van de paleizen en kijkt samen met de Dienst van het Koninklijk Huis naar de mogelijkheden om de paleizen te verduurzamen, zo is te lezen op de website van het Koninklijk Huis.
Zonnepanelen
Op dit moment worden er 181 zonnepanelen op Paleis Noordeinde - het werkpaleis van de koning - geplaatst. Hierdoor zal er een behoorlijke bijdrage geleverd worden aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook dragen de panelen bij aan een derde van de eigen energievoorziening van het paleis. De verwachting is dat de installatie begin volgend jaar is afgerond.
Lampen
In alle drie de paleizen zijn de lampen (inclusief kroonluchters) vervangen door LED-verlichting. Omdat deze verlichting een langere levensduur heeft en minder energie gebruikt, is het een stuk beter voor het milieu dan gloeilampen of halogeenlampen.
Paardenmest
De mest van de paarden wordt op een milieuvriendelijke manier verwerkt tot voedingsbodem voor de champignonteelt. Daarnaast worden er in de tuinen bijen gehouden. De honing die deze bijen produceren is voor eigen gebruik.
CO2-compensatie
Alle kilometers die worden afgelegd (over de weg en in de lucht) door de leden van het Koninklijk Huis en de medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis worden CO2-gecompenseerd. Eerst wordt er altijd gekeken of er alternatieven zijn voor een rit of vlucht. Als dat niet het geval is dan wordt de CO2-footprint gecompenseerd bij de leverancier, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
Bron: Het Koninklijk Huis