Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander gaat dagje de Noordzee op

25 augustus 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft donderdag de boot gepakt voor een werkbezoek aan energieprojecten op de Noordzee. Tijdens het bezoek ging hij langs op diverse locaties waar gewerkt wordt aan hernieuwbare energie met behulp van wind, zon en groene waterstof.

De koning stapte tijdens zijn eerste werkbezoek na de zomervakantie aan boord van het schip Aqua Helix in de haven van Scheveningen. Het werkbezoek begon op een van TenneT’s transformatorplatformen van het project 'Net op zee Hollandse Kust (zuid)'. Dit zogenoemde 'stopcontact op zee' transporteert de in het gelijknamige windpark opgewekte stroom naar land.

Na het bezoek verplaatste het gezelschap zich naar het windpark, dat momenteel door Vattenfall wordt gebouwd. Vervolgens werd het Q13a-A platform van Neptune Energy bezocht. Hier worden voorbereidingen getroffen voor de groene waterstofpilot PosHYdon, waarbij onder meer TNO betrokken is. In deze pilot worden op een werkend platform offshore wind, offshore gas en groene waterstof geïntegreerd. De groene waterstof wordt via een bestaande pijpleiding naar land getransporteerd.

Tijdens de boottocht werd ook langs het pilotproject van Oceans of Energy gevaren, waar drijvende zonnepanelen worden getest. Na afloop was er een slotgesprek met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen en organisaties.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--