Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander: "Bezoek erevelden zeer indrukwekkend"

12 maart 2020 · Leestijd 2 min

Het staatsbezoek aan Indonesië zit er bijna op. Een dag eerder dan gepland vindt het persgesprek plaats, vanwege het bootongeluk in Kalimantan. Blauw Bloed vroeg aan de koning hoe hij het bezoek aan de erevelden heeft ervaren.

Indrukwekkend vond de koning dat op het op Nederlandse ereveld 80 procent van de slachtoffers, burgers waren. "Door alle witte kruizen op de erevelden is het bijzonder weergegeven dat zo veel mensen van verschillende achtergronden hier de laatste rustplaats gevonden hebben. Het is belangrijk om bij dit deel van de geschiedenis stil te staan".

Op de vraag hoe de koning zich voelde over de slachtoffers die vielen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd na de Tweede Wereldoorlog, zei de koning: "Ik heb voor alle slachtoffers die daar liggen dezelfde gevoelens."

Afgelopen maandag kwamen de koning en koningin aan in Indonesië. Aanvankelijk zouden de koning en koningin tot en met morgen blijven, maar vanwege een ernstig bootongeluk in Kalimantan waarbij zeven mensen om het leven kwamen werd het bezoek versoberd. Later werd besloten het bezoek te versoberen en een dag eerder te stoppen.

Maandag had koningin Maxima nog een vergadering voor haar VN-werk als pleitbezorger van de Verenigde Naties. Bekijk hier de verslagen van de eerste en tweede dag van het staatsbezoek.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--