Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander levert zijn Bijbel in

10 november 2018 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander is zaterdagavond aanwezig geweest bij de start van ‘Ode aan de Synode’ in Dordrecht. Tijdens het evenement wordt gevierd dat de Synode van Dordrecht precies 400 jaar geleden begon, waarbij opdracht werd gegeven voor het maken van de eerste officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel. Ter ere hiervan las de koning een Bijbeltekst uit de Statenvertaling voor. Ook opende hij een nieuwe tentoonstelling.

Bij aankomst kreeg de koning nog snel een bloemetje van een toeschouwer. "Voor Máxima", riep ze. In de Augustijnenkerk las Willem-Alexander als eerbetoon aan de Synode van Dordrecht een passage voor uit de Statenvertaling. Hij las voor uit Romeinen - hoofdstuk 12: 9-18, met als laatste vers: "Indien het mogelijk is, zoveel in u is, houdt vrede met alle mensen."

Robot

Aan Willem-Alexander ook de taak om het symbolische startsein te geven aan een robot die in negen maanden tijd de Statenvertaling op papier kalligrafeert. Door het licht aan te doen, zette de koning de robot in werking. 

Willem IV

Willem-Alexander opende in het Dordrechts Museum de tentoonstelling ‘Werk, bid en bewonder – Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme’. Dit deed hij door een ‘eigen’ Bijbel in te leveren: de zogenoemde Goetzee-Bijbel van Stadhouder Willem IV uit 1748. Het was, zo zei de koning, een bijzondere manier om op deze wijze de expositie te openen.

Het is precies 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland kwamen ervoor naar Dordrecht.

Meer weten over de geschiedenis van de Synode van Dordrecht en de rol van de koning? Klik dan hier.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--