Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander weer even terug in de schoolbanken

11 februari 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander is donderdagmiddag terug de schoolbanken in gegaan. Hij bezocht het Montaigne Lyceum in de wijk Ypenburg in Den Haag. Daar sprak hij onder meer met eindexamenleerlingen over naar school gaan tijdens de lockdown.

Op het Montaigne Lyceum -een brede school met zo'n 1150 leerlingen- bezocht de koning een praktijkles biologie van leerlingen uit 4 mavo. Van de docenten en leerlingen hoorde hij hoe de practica eraan toegaan. Vervolgens schoof de koning de schoolbanken in bij een les wiskunde, waar hij van leerlingen uit 5 havo hoorde hoe zij zich voorbereiden op het eindexamen. 

In een online les Frans sprak de koning met onderbouwleerlingen van het vwo. Zij vertelden hem hoe het was om plotseling onderwijs op afstand te krijgen. Daarna was het tijd voor de leerlingen van het vmbo-kader en andere eindexamenklassen. Die spraken met de koning over het onderwijs tijdens corona en wat dat voor gevolgen voor henzelf heeft. Ook de leraren en het ondersteunend personeel van de school kwam aan bod in een gesprek met de koning. Hoe houd je de kwaliteit van het onderwijs op peil, en wat te doen met een motivatiedip onder de leerlingen? En hoe moet de school op 1,5 meter afstand fungeren?

Net als alle andere scholen was in de eerste lockdown ook het Montaigne Lyceum gesloten. Het onderwijs, de toetsen en de ouderavonden: alles werd digitaal. Na de zomer werden op de school de fysieke lessen weer opgestart, tot december. Nu is de school slechts open voor eindexamenklassen en kwetsbare leerlingen. 

Begin januari sprak koning Willem-Alexander in een videocall met leraren en ouders over de impact van de pandemie. In april vorig jaar bracht de koning een fysiek werkbezoek aan basisschool De Fontein in Wateringse Veld.

koning_school_1.jpg
koning_school_2.jpg

Fysiek bezoek

Dat de koning een fysiek bezoek bracht aan de school, is best bijzonder. De meeste bezoeken van het koningspaar worden nu digitaal gedaan. De beslissing om langs de school te gaan was genomen zodat de koning met eigen ogen kan zien hoe de logistiek op een school tijdens de pandemie werkt, vertelt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aan het ANP.

"We wegen de voors en tegens goed tegen elkaar af", vervolgt de zegsvrouw. In deze situatie kon de koning in een vrijwel lege school goed zien hoe de logistieke aanpassingen eruit moeten gaan zien. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedoeld op het houden van anderhalve meter afstand, wanneer een school weer volledig opengaat.

Bij ieder bezoek worden de coronamaatregelen wel streng in acht genomen. "Zo draagt de koning een mondkapje, houdt hij te allen tijde anderhalve meter afstand en bracht hij het bezoek in een kleine groep", aldus woordvoerster. Het is niet de bedoeling dat de koning voortaan al zijn bezoeken fysiek gaat uitvoeren. Het gros blijft via een onlineverbinding.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--