Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander woont herdenking slavernijverleden bij

19 december 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander zal volgend jaar op 1 juli in Amsterdam aanwezig zijn bij de herdenking en viering van het einde van 150 jaar slavernij. De koning "voelt zich zeer betrokken bij dit onderwerp", zei premier Mark-Rutte tijdens een rede in het Nationaal Archief in Den Haag.

Wat de koning die dag gaat doen ligt nog niet vast, aldus de premier. "Hij is erbij, hoe het verder gaat, gaan we nog bespreken."

Het slavernijverleden wordt op 1 juli herdacht bij het nationale slavernijmonument in de hoofdstad. Na de herdenking vindt altijd het festival Keti Koti plaats, om de afschaffing van de slavernij te vieren.

Tijdens zijn toespraak bood Rutte in vier talen excuses aan voor het slavernijverleden, namens de regering. De excuses zijn "voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden", aldus de premier. "Postuum aan alle tot slaaf gemaakten die wereldwijd onder dat handelen hebben geleden. Aan hun dochters en zonen en al hun nazaten tot in het hier en nu."

De koning kondigde begin deze maand aan dat hij onafhankelijk onderzoek laat doen naar de rol van het Koninklijk Huis in de koloniale geschiedenis. "Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien", aldus de koning in een verklaring.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--