Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning ziet vernielingen van relschoppers in Den Bosch

28 januari 2021 · Leestijd 5 min

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend een bezoek gebracht aan Den Bosch. Hij sprak daar met politie, winkeliers en omwonenden over de ongeregeldheden, vernielingen en plunderingen die eerder deze week in het centrum van ‘s-Hertogenbosch plaatsvonden.

De koning sprak eerst in het stadhuis met burgemeester Mikkers en vertegenwoordigers van de zogeheten Driehoek: politie, Openbaar Ministerie en de dienst Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Daar bespraken ze de rellen en de aanpak ervan door de drie samenwerkende veiligheidspartners. 

Vervolgens hebben de koning en de burgemeester een korte wandeling door het stadscentrum gemaakt. Op enkele getroffen locaties ging de koning in gesprek met de ondernemers, omwonenden, wijkagenten, ME-ers en schoonmakers over hun beleving van de gebeurtenissen. Ook hoorde hij over de gevolgen van de vernielingen terwijl ze noodgedwongen gesloten zijn, en hoe er spontaan hulp vanuit allerlei kanten kwam.

Lees verder onder de foto's.

Primera

Ook sprak Willem-Alexander met Maaike en Guido Neuféglise, eigenaars van de geruïneerde Primera waarvoor een crowdfundingactie werd opgezet. Beelden van hun vernielde winkel en de geëmotioneerde Maaike is op alle journaals te zien geweest. De koning keek met "totaal ongeloof" naar de beelden en berichten van de coronarellen in Nederland, vertelde hij. Hij was verrast dat overal in Nederland rellen uitbraken, ook in kleine plaatsen. Dat deed Willem-Alexander denken aan oudejaarsnacht, die hij zelf had doorgebracht met de politie in Den Haag. Het was daar nog nooit zo rustig geweest, terwijl in andere, kleine steden juist veel onrust was. De koning toonde zich blij dat het de afgelopen twee avonden even rustig is gebleven, en hoopt dat dit in het weekeinde ook zo blijft.

Willem-Alexander sprak meer in het algemeen ook over de jeugd die het in deze coronatijd heel zwaar heeft. Dat merkte hij ook bij zijn eigen kinderen. De onzekerheid, het gemis van contact met vrienden en van uitgaan: dat zorgt voor problemen, die ook niet zo maar weer zijn opgelost.

"We zijn zeer vereerd. Het maakt je weer sterk", reageert Maaike op het bezoek van de koning. "Het is goed te zien dat je door het hele land wordt gehoord en nu ook door de koning. Dit geeft extra steun. Het geeft die steun een gouden randje", aldus Maaike Neuféglise, die samen met haar man Guido de koning donderdag in de dichtgetimmerde winkel ontving. "Ons was verteld dat burgemeester Jack Mikkers zou komen, maar opeens stond de koning voor de deur. De burgemeester vroeg of het goed was dat hij de koning meenam. Het was heel bijzonder, het was een volslagen verrassing." Maaike en Guido kregen alle gelegenheid om hun relaas te doen, zoals met name Maaike de voorbije dagen in diverse media ook al had gedaan.

Het gesprek verliep overigens niet in mineur. De verzekering was al langs geweest en heeft toegezegd dat alle schade wordt vergoed, er is een crowdfunding opgezet en de saamhorigheid van het door de burgemeester als "dorp" omschreven Den Bosch had veel kracht gegeven. "Het moet niet alleen gaan over de rellen, maar ook over de manier waarop steun wordt gegeven. Ik ben niet van plan om op te geven", aldus Maaike, die haar bekendheid nu ook wil gebruiken om op te komen voor andere ondernemers in het land. Een leuke gedachte voor de toekomst had ze ook: de koning moet de winkel straks openen. "En anders heb ik altijd nog het telefoonnummer van Mark Rutte."

Veerkracht

Burgemeester Jack Mikkers wilde koning Willem-Alexander donderdag vooral de "veerkracht van Den Bosch" laten zien na de rellen en plunderingen van afgelopen maandag. Als een wervelwind waren een paar honderd amokmakers door het stadscentrum geraasd, een spoor van vernielingen en gebroken glas achterlatend. Maar de Bossche gemeenschap had dinsdag massaal de bezems gepakt en op diverse manieren is het herstel ingezet. "Het is mooi dat Den Bosch er op deze positieve manier uit kan komen", vond Willem-Alexander.

Videogesprek

Gisteren had koning Willem-Alexander een videogesprek burgemeesters van verschillende steden over de rellen in hun stad. Zo sprak hij met de burgemeesters van Urk en Nijmegen. Zij vertelden de koning over de ongeregeldheden waarmee ze te maken hebben sinds de invoering van de avondklok, zaterdagavond. Willem-Alexander sprak zijn waardering uit voor het werk van de politie en andere hulpverleners.

Dat deed hij eerder op woensdag ook al samen met zijn vrouw. Via Instagram bedankte het koningspaar woensdagochtend alle hulpverleners voor hun inzet. "Onder moeilijke omstandigheden doet u fantastisch werk!" Willem-Alexander en Máxima lieten weten mee te leven met ondernemers en andere getroffenen. "Samen komen wij hier doorheen!"

Tekst: Blauw Bloed/ANP

Banner-recht-doen.jpg

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--