Een kijkje in koningin Camilla's keuken: "Ze is een hele goede kok"

Wie denkt dat royals nooit zelf in de keuken staan en dagelijks een 10-gangen menu krijgen voorgeschoteld, heeft het mis. Althans, dat geldt voor koningin Camilla. Haar zoon Tom Parker Bowles geeft een kijkje in de koninklijke keuken van Camilla én koning Charles.
Over de lievelingsgerechten van de royals wordt meestal niet veel gesproken. Maar de oudste zoon van koningin Camilla en culinair journalist, Tom Parker Bowles, doet een boekje open over wat je in een koninklijke keuken kunt verwachten. En ook over wat zijn moeders signature dishes zijn.
Lees verder onder de foto.

Acht gangen voor de lunch
Voor Toms nieuwe boek Cooking and Crown reist hij onder andere naar de koninklijke archieven in Windsor, waar de handgeschreven verslagen van chefs liggen. In een interview met het tijdschrift Vanity Fair vertelt hij over zijn ontdekkingen. "Iedereen verwacht dat royals in deze vergulde wereld totaal anders eten dan wij, en in het verleden deden ze dat ook", aldus Tom. "Maar als je kijkt naar hoe de koning en mijn moeder nu eten, dan is dat heel erg in lijn met de rest van ons." In tegenstelling tot hun voorgangers in de 19e eeuw krijgen zij niet langer acht gangen voor de lunch geserveerd.
Lees verder onder de foto.

Koken zonder recept
Tom noemt zijn moeder koningin Camilla "een hele goede kok". Vooral Camilla's roerei valt bij haar zoon in de smaak. Het geheime recept? "Ze zei dat roerei 20 tot 30 minuten moet koken", onthult Tom. Ook de gebraden kip is favoriet. Maar een vast recept heeft de koningin daar niet voor. "Mijn moeder had nooit een recept, ze pakte gewoon alle ingrediënten voor een saus - alle lelijke vetten ook - en zette het op het fornuis", legt Tom uit. "Ze gooide er een hele slok slagroom in en mengde het, ging dan naar de tuin, pakte een handvol dragon en mengde het, en goot het terug over de kip."
Lees verder onder de foto.

Verboden ingrediënten
Toch kan Camilla in de keuken niet alle ingrediënten gebruiken voor haar gerechten. Tom legt uit hoe dat zit. "Je kunt niet echt een monsterlijke zuidelijke Thaise curry eten voordat je de volgende dag op pad gaat." Sommige risico's wil je niet lopen wanneer je vijfhonderd mensen bij een evenement ontmoet. Ook knoflook is een verboden ingrediënt in de koninklijke keuken. "Mijn moeder eet geen knoflook", vertelt Tom.
Tijdens het bezoek aan Australië vorige maand bakt het koningspaar worstjes tijdens een buurtbarbecue in Sydney.

Beeld: ANP

Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven