
Een kijkje in koningin Camilla's keuken: "Ze is een hele goede kok"
17 november 2024 · 14:00| Leestijd:3 min
Update: 17 november 2024 · 14:00
Wie denkt dat royals nooit zelf in de keuken staan en dagelijks een 10-gangen menu krijgen voorgeschoteld, heeft het mis. Althans, dat geldt voor koningin Camilla. Haar zoon Tom Parker Bowles geeft een kijkje in de koninklijke keuken van Camilla én koning Charles.
Over de lievelingsgerechten van de royals wordt meestal niet veel gesproken. Maar de oudste zoon van koningin Camilla en culinair journalist, Tom Parker Bowles, doet een boekje open over wat je in een koninklijke keuken kunt verwachten. En ook over wat zijn moeders signature dishes zijn.
Lees verder onder de foto.
Acht gangen voor de lunch
Voor Toms nieuwe boek Cooking and Crown reist hij onder andere naar de koninklijke archieven in Windsor, waar de handgeschreven verslagen van chefs liggen. In een interview met het tijdschrift Vanity Fair vertelt hij over zijn ontdekkingen. "Iedereen verwacht dat royals in deze vergulde wereld totaal anders eten dan wij, en in het verleden deden ze dat ook", aldus Tom. "Maar als je kijkt naar hoe de koning en mijn moeder nu eten, dan is dat heel erg in lijn met de rest van ons." In tegenstelling tot hun voorgangers in de 19e eeuw krijgen zij niet langer acht gangen voor de lunch geserveerd.
Lees verder onder de foto.
Koken zonder recept
Tom noemt zijn moeder koningin Camilla "een hele goede kok". Vooral Camilla's roerei valt bij haar zoon in de smaak. Het geheime recept? "Ze zei dat roerei 20 tot 30 minuten moet koken", onthult Tom. Ook de gebraden kip is favoriet. Maar een vast recept heeft de koningin daar niet voor. "Mijn moeder had nooit een recept, ze pakte gewoon alle ingrediënten voor een saus - alle lelijke vetten ook - en zette het op het fornuis", legt Tom uit. "Ze gooide er een hele slok slagroom in en mengde het, ging dan naar de tuin, pakte een handvol dragon en mengde het, en goot het terug over de kip."
Lees verder onder de foto.
Verboden ingrediënten
Toch kan Camilla in de keuken niet alle ingrediënten gebruiken voor haar gerechten. Tom legt uit hoe dat zit. "Je kunt niet echt een monsterlijke zuidelijke Thaise curry eten voordat je de volgende dag op pad gaat." Sommige risico's wil je niet lopen wanneer je vijfhonderd mensen bij een evenement ontmoet. Ook knoflook is een verboden ingrediënt in de koninklijke keuken. "Mijn moeder eet geen knoflook", vertelt Tom.
Tijdens het bezoek aan Australië vorige maand bakt het koningspaar worstjes tijdens een buurtbarbecue in Sydney.
Beeld: ANP
Meest gelezen
- Koningin Máxima pakt voor de laatste keer uit in Suriname en doet dat op een speciale manier
Staatsbezoek Suriname 🇸🇷
Koningin Máxima pakt voor de laatste keer uit in Suriname en doet dat op een speciale manier
- Terugblik staatsbezoek aan Suriname en het hoogtepunt van een koninklijk huwelijk: de balkonscène
Dit zie je in de uitzending 📺
Terugblik staatsbezoek aan Suriname en het hoogtepunt van een koninklijk huwelijk: de balkonscène
- Video: koningin Máxima's VN-reis naar Indonesië
VN-reis 🇺🇳
Video: koningin Máxima's VN-reis naar Indonesië
Lees ook
- Van gouden lamellen tot meeldraden: dít zijn de meest opvallende diademen van royals
Juwelen 💎
Van gouden lamellen tot meeldraden: dít zijn de meest opvallende diademen van royals
- Dit is 'm: dé kerstkaart van prins Albert en prinses Charlène met hun kinderen
Kerst 🎄
Dit is 'm: dé kerstkaart van prins Albert en prinses Charlène met hun kinderen
- Wat zou jij prinses Amalia willen meegeven op haar verjaardag?
Verjaardag prinses Amalia 🎂
Wat zou jij prinses Amalia willen meegeven op haar verjaardag?






