Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Elizabeth niet in staat om Britse troonrede te houden

9 mei 2022 · Leestijd 2 min

Door gezondheidsproblemen ontbreekt de Britse koningin Elizabeth dinsdag bij de traditionele opening van het Britse parlementaire jaar. Er zijn weer problemen opgetreden met haar mobiliteit, meldt Buckingham Palace. Ze wordt vervangen door haar zoon en beoogd opvolger, prins Charles. Hij zal nu de Britse troonrede houden.

Volgens Britse media ontbreekt Elizabeth voor het eerst in 59 jaar bij de jaarlijkse ceremonie. Ze werd in februari 1952 koningin, zeventig jaar geleden. In 1959 en 1963 kon ze ook niet aanwezig zijn, toen omdat ze in verwachting was.

Niet de koningin, maar Charles komt nu dus naar Westminster om de Queen's Speech voor te lezen. In deze toespraak wordt het belangrijkste beleid van de regering voor het komende jaar uiteengezet. De toespraak zal dit jaar onder meer gaan over de economische groei en het herstel na de coronapandemie. Na de toespraak gaan parlementariërs in debat over het aangekondigde beleid.

De 96-jarige vorstin verschijnt vanwege haar gezondheid niet vaak meer in het openbaar. Begin juni wil de koninklijke familie met een feestweekend vieren dat Elizabeth zeventig jaar op de troon zit. Bij welke activiteiten van het jubileum het staatshoofd zelf aanwezig is, wordt kort voor de evenementen bekendgemaakt.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--