Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Elizabeth vraagt Liz Truss nieuwe premier te worden

6 september 2022 · Leestijd 2 min

De Britse koningin Elizabeth heeft Liz Truss gevraagd de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk te worden. In het Schotse Balmoral Castle werd de zogenoemde 'kissing hands'-ceremonie uitgevoerd, waarbij de regeringsleider en de koningin elkaar tegenwoordig de hand schudden. Truss volgt Boris Johnson op, die kort daarvoor zijn ontslag aan de koningin had aangeboden.

Normaal gesproken vindt de kissing hands-ceremonie plaats in Buckingham Palace. Alleen door de ''mobiliteitsproblemen'' van de 96- jarige vorstin wordt het bezoek nu gehouden in het Schotse Balmoral Castle. Een bijzondere keuze van de traditiegetrouwe koningin. 

Truss is de vijftiende premier die door Elizabeth ceremonieel als premier wordt gevraagd. Haar eerste keer was met Winston Churchill, na het overlijden van haar vader in 1952. 

Lees verder onder deze Insta post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Boris Johnson heeft dinsdag zijn ontslag aangeboden bij koningin Elizabeth. Het koninklijk huis heeft bekendgemaakt dat de koningin het ontslag "met genoegen" heeft geaccepteerd. Ook deze ceremonie heeft plaatsgevonden op Balmoral Castle. 

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--