Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Letizia praat over mentale gezondheid

12 februari 2021 · Leestijd 2 min

De Spaanse koningin Letizia heeft zich donderdag uitgebreid laten bijpraten over corona en de geestelijke gezondheid van mensen in Spanje en in andere landen. In het Zarzuela Paleis hoorde ze dat de gevolgen "hun tol beginnen te eisen". Volgens de Spaanse federatie voor geestelijke gezondheid "zijn er mensen die deze kritieke situatie al omschrijven als de vierde golf".

Zo'n vierde golf kan volgens de confederatie niet op een slechter moment komen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 93 procent van de landen de geestelijke gezondheidszorg stilgelegd. Ook is er weinig geld meer voor. Voorzitter van de afvaardiging Nel Gonzáles, waarschuwde in Madrid dat de pandemie, de coronamaatregelen en de sociaaleconomische gevolgen groot effect hebben op de bevolking.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bijvoorbeeld de zelfmoordgedachten stegen met "8 tot 10 procent, vooral bij jonge mensen". Verder had de helft van de Spanjaarden mentaal last van de lockdown, waardoor meer medicijnen werden gebruikt. Onder vrouwen ging het gebruik met ruim 15 procent omhoog.

Risicogroepen

De confederatie vindt het gezien dat percentage dan ook belangrijk dat er aandacht is voor de verschillende effecten die Covid-19 heeft op mannen en vrouwen. "Vrouwen lopen een groter risico dat hun geestelijke gezondheid verslechtert vanwege risicofactoren zoals ongelijkheden in de professionele sfeer, last van gezins- en zorgtaken en geweld tegen vrouwen."

De organisatie gaf bij koningin Letizia aan wat dringend moet veranderen. "We eisen dat mensen met psychische stoornissen worden opgenomen in de prioriteitsgroepen om een vaccinatie tegen Covid-19 te krijgen", zei González. Onderzoek toont volgens de voorzitter aan dat deze mensen een hoger risico lopen besmet te raken met het coronavirus. En als ze besmet raken, hebben mensen met bijvoorbeeld schizofrenie een slechtere prognose. Daarnaast wil de groep dat er snel meer middelen voor geestelijke gezondheidszorg komen in Spanje.

De koningin laat zich al een aantal jaren door de confederatie informeren over de stand van zaken op het gebied van geestelijke gezondheid. Ook tijdens de lockdown hield zij via online vergaderingen contact met voorzitter Gonzáles.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--