Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima bij lancering van Manifest Hoofdzaken

30 september 2021 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima hoefde donderdagochtend voor haar werkbezoek niet ver te rijden. In De Remise in Den Haag was ze aanwezig bij de lancering van het Manifest Hoofdzaken. Dit manifest is een initiatief van de Hersenstichting, MIND en ZonMw, waarin zij pleiten voor het opzetten van een nationaal kennis- en innovatieprogramma voor hersen- en/of psychische gezondheid.

Het doel is om samenwerking te bevorderen tussen disciplines als psychiatrie, psychologie en neurologie voor een betere kwaliteit van onderzoek en zorg. Koningin Máxima was bij de presentatie van het manifest. Ook was er een gesprek met de drie initiatiefnemers over de aanleiding en de toekomstambities. Aan het einde van dit gesprek kreeg de koningin het Manifest Hoofdzaken aangeboden.

Lees verder onder de foto's.

Na het plenaire programma had Máxima drie tafelgesprekken met onder anderen hoogleraren, psychiaters, wetenschappers en patiënten over hun ervaringen met de zorg en behandelmethoden, onderzoek en hun visie op het manifest. Het bezoek werd afgesloten met een korte wandeling over de Innovatiemarkt. Daar lieten wetenschappers zien hoe zij vanuit de verschillende disciplines met elkaar samenwerken.  

In Nederland heeft een op de vier mensen een hersen- en/of psychische aandoening. Het gaat om psychische stoornissen, niet aangeboren hersenletsel, chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan, zoals dementie, slaapstoornissen en hersenaandoeningen als een geestelijke handicap die in het eerste levensjaar tot uiting komen. Twintig procent van alle jaarlijkse sterfgevallen in Nederland is gerelateerd aan een ernstige hersenaandoening.

Bron: RVD / Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--