Máxima zorgt voor vrolijke opening Week van het geld
Koningin Máxima heeft samen met minister Sigrid Kaag (Financiën) het startschot gegeven voor de elfde editie van de Week van het geld, die maandag begint op Nederlandse scholen. Het thema is dit jaar 'van doekoe tot digi', omdat jongeren steeds vaker hun zakgeld digitaal krijgen en vaker met hun mobiele telefoon betalen.
Tijdens de openingsbijeenkomst beklommen een aantal kinderen het podium met grote beschilderde letters WVHG, dat staat voor Week van het geld. De koningin en minister gingen bij de kinderen en de letters staan en dagvoorzitter Kim-Lian van der Meij zette de groep met een iPad op de foto.
Van der Meij vroeg Máxima of de foto goed gelukt was. "Ik zou zeggen: zullen we het doen met filter?", reageerde de koningin na het zien van de foto, waarop de zaal hard lachte. Vervolgens plaatste de koningin de foto op het Instagramaccount van Wijzer in geldzaken, waarmee deze editie officieel van start is gegaan. Máxima is erevoorzitter van Wijzer in geldzaken.
Jong geleerd is oud gedaan
Voor de opening beklommen de koningin en minister al het podium om met Van der Meij in gesprek te gaan. Daar benadrukte Máxima dat het belangrijk is om met kinderen te praten over financiën, ook op school. Een deel van de kinderen krijgt dit thuis niet even goed mee. "Omdat het heel belangrijk is dat iedereen, elk kind, hier heel jong over leert." Bijvoorbeeld over de vraag hoe je "een digitaal spaarpotje" creëert. "We moeten daar met kinderen over blijven praten en we moeten kinderen daarin blijven opvoeden."
Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om scholieren voor te bereiden op financiële redzaamheid in de toekomst.
Lees verder onder de foto's.
Na de opening van de Week van het geld stond er voor koningin Máxima nog een werkbezoek in Rotterdam op de agenda. Als erevoorzitter van SchuldenlabNL lanceerde ze in het hoofkantoor van Eneco de landelijke campagne 'Grip op je geld'. Hierdoor kunnen mensen inzicht krijgen in hun financiële situatie en zo nodig hulp krijgen van diverse instanties, mochten zij financiële zorgen hebben.
Met een druk op de knop werd de website online gezet en de lijnen voor het telefoonnummer van Grip op je geld opengezet. Mensen kunnen er anoniem een test invullen die laat zien hoe het met hun financiële gezondheid gesteld is. Afhankelijk daarvan volgt een advies dat kan variëren van tips die mensen gelijk kunnen toepassen tot een gesprek met een vrijwilliger van Geldfit of een afspraak voor schuldhulpverlening.
Lees meer onder de foto.
Het doel van Grip op je geld is om mensen met financiële problemen zo snel mogelijk te helpen. De campagne is een samenwerking van Geldfit.nl met ruim honderd gemeenten en veertig bedrijven. Geldfit.nl is weer een initiatief van de Nederlandse Schulphulproute (NSR), een organisatie die werkt aan een financieel gezond Nederland.
Naast deze campagne hebben enkele grote energiemaatschappijen ook samen met de NSR en SchuldenlabNL, waarvan Máxima erevoorzitter is, een actieplan opgesteld voor mensen die door de stijgende energieprijzen in geldproblemen dreigen te komen. Zij willen door snel in te grijpen perspectief bieden op een schuldenzorgvrije toekomst.
ANP