Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima wil crisis gebruiken als katalysator

9 oktober 2020 · Leestijd 3 min

"Het is belangrijk dat we erkennen dat er een kans is om deze crisis te gebruiken als katalysator om positieve verandering teweeg te brengen en de betere wereld op te bouwen die we allemaal wensen." Dat schrijft koningin Máxima in het voorwoord van haar jaarrapport als speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties op het gebied van het beter toegankelijk maken van financiële diensten, UNSGSA.

De koningin overhandigde het rapport donderdag virtueel vanuit paleis Huis ten Bosch aan secretaris-generaal António Guterres in New York. "In veel opzichten is de inclusieve financiële agenda nu belangrijker en duidelijker dan ooit. Financiële toegankelijkheid is essentieel in de strijd tegen het virus en de sociaaleconomische gevolgen", schrijft Máxima.

"Vooruitkijkend zullen we allemaal harder dan ooit moeten werken om de voor 2030 gestelde duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te bereiken. Covid-19 kan miljoenen mensen weer in armoede duwen, waardoor veel van de winsten die we eerder behaalden teniet worden gedaan", aldus koningin Máxima, die in haar inleiding uitgebreid ingaat op de gevolgen van de coronapandemie.

Digitale kloof

De effecten zijn verwoestend voor zowel de formele als de informele economie, met name in ontwikkelingslanden. "Sommige bevolkingssegmenten zijn kwetsbaarder, zoals vrouwen, keuterboeren en kleine bedrijfjes, die vóór de pandemie al beperkte toegang hadden tot financiële diensten en middelen." Die konden vaak ook geen hulp krijgen van regeringen, of dat kon niet digitaal omdat ze zich aan de 'verkeerde kant van de digitale kloof' bevonden.

"Om uit deze crisis te komen, moet inclusieve financiering verder gaan dan toegang tot en gebruik van financiële diensten als we positieve resultaten in het leven van mensen willen." De koningin stelt dat regeringen en de private sector onder meer moeten zorgen voor cyberbeveiliging en fysieke infrastructuur om te zorgen dat het hele digitale systeem duurzaam en rechtvaardig werkt en deze mensen op een veilige manier toegang te geven tot de formele digitale economie.

Lees verder onder de foto's.

Met haar activiteiten, die ze deels digitaal deed vanwege de coronacrisis, heeft de koningin zich ingezet voor een goede en veilige toegang tot digitale financiële diensten. Het project, getiteld Beyond Access and Usage to Quality, richt zich voornamelijk op achtergestelde groepen als vrouwen, kleine ondernemers, boeren en mensen met een laag inkomen.

Volgens Máxima is juist in deze tijden de samenwerking tussen regeringen, internationale organisaties, private partners en non-profitorganisaties essentieel. Inclusieve financiering zou een belangrijk instrument zijn om de sociale en economische gevolgen van deze crisis deels te verzachten.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--