Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Margrethe: Coronacrisis is 'eng en onwerkelijk'

18 maart 2020 · Leestijd 2 min

Koningin Margrethe van Denemarken noemt de situatie rond het coronavirus "eng en onwerkelijk". Dat zei ze in een toespraak die dinsdagavond werd uitgezonden op radio en televisie. "Ik begrijp dat velen bezorgd zijn, omdat ons dagelijks leven op zijn kop is gezet."

Volgens de vorstin voelt het onwerkelijk dat juist nu de lente in aantocht is het openbare leven tot stilstand is gekomen. "Maar dat is onze nieuwe werkelijkheid", zei Margrethe. "We moeten inzien dat deze situatie van ons allemaal offers vraagt."

Margrethe hield haar landgenoten voor dat de maatregelen die door de autoriteiten zijn genomen belangrijk zijn en dat ze voor iedereen gelden. "Hoe we nu handelen kan cruciaal zijn voor de situatie in de komende weken."

Gevaarlijke gast

Koningin Margrethe zei: 

"Ik heb een oproep aan iedereen: het coronavirus is een gevaarlijke gast. Het verspreidt zich als ringen in het water, en het gaat snel. Eén persoon kan veel mensen besmetten - zelfs zonder zich ziek te voelen. De infectie gaat door, het is een lange en enge keten. In die keten zullen mensen sterven. Een kind kan zijn grootmoeder verliezen, een dochter haar vader, een vrouw haar man. Vrienden willen er ineens niet meer zijn. Dit is de ketting die we moeten breken, en we kunnen breken. Dit kan alleen gebeuren als we allemaal op hetzelfde moment denken en hetzelfde doen - en op het juiste moment. Het advies van de autoriteiten is eigenlijk heel eenvoudig: handen wassen. Houd afstand. Vermijd lichamelijk contact. Blijf thuis."

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--