Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: koningin Mary draagt één avondjurk op vier verschillende manieren

13 mei 2024 · Leestijd 3 min

Afgelopen week waren Frederik en Mary in Zweden voor hun eerste staatsbezoek als koning en koningin. De eerste dag werd afgesloten met een staatsbanket, waarbij koningin Mary gekleed ging in een vermaakte avondjurk. Ze heeft het ontwerp in de voorbije jaren meerdere keren gedragen en steeds op een andere manier. Kijk mee!

Koningin Mary staat bekend om haar 'zuinige' kledingstijl. De vrouw van koning Frederik draagt relatief weinig nieuwe ontwerpen en deinst er niet voor terug om haar eerder gedragen kledingstukken opnieuw uit de kast te trekken. Ook laat ze met regelmaat een outfit vermaken. Dat geldt ook voor de jurk die Mary afgelopen maandag in Zweden droeg. Kijk mee hoe de koningin één jurk vier keer een nieuw leven in blaast.

Ook leuk om te lezen: Zó zuinig zijn de Scandinavische koninginnen op hun galajurken

#1 Gelukkig Nieuwjaar

Traditiegetrouw organiseert het Deense staatshoofd op Nieuwjaarsdag een galadiner voor leden van de regering. Tijdens het nieuwjaarsdiner in 2017 verschijnt (toen nog) kroonprinses Mary in een goudkleurige avondjurk, gecombineerd met een dieproze cape.

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

#2 Staatsbezoek België

Enkele maanden later, in maart 2017, draagt Mary de galajurk van George et Arend opnieuw. Deze keer betreft de gelegenheid een staatsbanket met koning Filip en koningin Mathilde van België. Tijdens het diner draagt kroonprinses Mary haar japon zónder de roze cape.

Lees verder onder de foto.

mary_2017
Kroonprinses Mary tijdens het staatsbanket met koning Filip en koningin Mathilde (2017).

#3 Regeringsjubileum

In 2022 viert koningin Margrethe dat ze vijftig jaar op de Deense troon zit. Vanwege het regeringsjubileum wordt er een galadiner georganiseerd op Paleis Christiansborg in Kopenhagen. Kroonprinses Mary gaat gekleed in haar jurk uit 2017, maar steekt het ontwerp letterlijk in een ander jasje. De japon is namelijk vermaakt, want er ligt een kanten laag overheen.

Lees verder onder de foto.

mary_2022
Kroonprinses Mary tijdens het regeringsjubileum van koningin Margrethe (2022).

#4 Staatsbezoek Zweden

Vorige week legden Frederik en Mary hun eerste staatsbezoek als koning en koningin af. In Zweden waren ze twee dagen te gast bij koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Tijdens het staatsbanket kiest koningin Mary voor een goudkleurige rok, die we kennen als onderdeel van haar eerder gedragen avondjurk. Mary heeft het ontwerp wederom laten vermaken en verschijnt met een andere top. Het paarse kant blaas de jurk een heel nieuw leven in.

Mary_2024
Koningin Mary tijdens het staatsbanket in Zweden (2024).

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--