Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zó zuinig zijn de Scandinavische koninginnen op hun galajurken

5 november 2023 · Leestijd 5 min

Duurzaamheid is momenteel een populair en belangrijk thema. Ook de royals doen steeds meer om bewust met de wereld om te gaan. Kijk bijvoorbeeld naar de Scandinavische koninginnen. Margrethe, Sonja en Anne-Marie zijn maar wat zuinig op hun prachtige galajurken.

Wie dacht dat de royals voor elke gelegenheid een nieuwe outfit uit de kast trekken, heeft het mis. Zo is onze eigen Máxima een koningin in het herdragen en laten vermaken van kleding. In het noorden van Europa weten de koninklijke dames er ook wel raad mee. De Deense zussen Margrethe, Anne-Marie en Benedikte deinzen er niet voor terug om een van hun prachtige galajurken opnieuw aan te trekken. Ook koningin Sonja van Noorwegen laat ons zien dat een nieuwe outfit lang niet altijd nodig is. Kijk mee! 

Koningin Sonja

We beginnen met koningin Sonja, de echtgenote van de Noorse koning Harald. Felle kleuren zijn kenmerkend voor haar kledingkeuzes. De 86-jarige koningin weet haar galajurken goed te hergebruiken. Neem bijvoorbeeld de knalgele japon, Sonja heeft het ontwerp al jaren in haar kast hangen. Tijdens een inkomend staatsbezoek in 2007 verscheen zij al eens met de galajurk. Maar ook voor het huwelijk van de Zweedse prins Carl Philip en de achttiende verjaardag van kleindochter Ingrid Alexandra trok Sonja het ontwerp uit de kast. 

Sonja_knalgele jurk

Tijdens een officieel bezoek aan Denemarken, eerder dit jaar, trekt koningin Sonja een groene jurk aan. Het ontwerp is niet nieuw, in 2017 droeg zij de japon ook al eens tijdens een galadiner in Oslo. Het banket op het koninklijk paleis werd gehouden om de tachtigste verjaardagen van haar en haar echtgenoot koning Harald te vieren. 

sonja_groene jurk

Een jurk die al meerdere keren een plekje heeft bemachtigd in Sonja's koffer is deze gele japon. De koningin hulde zich in het ontwerp voor het 50-jarig regeringsjubileum van de Deense koningin Margrethe. Ongeveer een jaar later verscheen ze opnieuw met de galajurk. Deze keer tijdens de festiviteiten rondom het 50-jarig regeringsjubileum van koning Carl Gustaf van Zweden. Zou ze hier over nagedacht hebben? 

Sonja_gele jurk

Koningin Margrethe 

We gaan door naar Denemarken. Ook koningin Margrethe weet wel hoe ze een galajurk moet recyclen. Zij deinst er zelfs niet voor terug om haar japonnen meerdere keren per jaar voor de dag te halen. Kijk maar mee! 

Deze blauwe avondjurk is zonder twijfel een favoriet van de Deense vorstin. Ze droeg het ontwerp tijdens een diner voor haar 50-jarig regeringsjubileum en tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie op 1 januari. Margrethe liet zich zelfs vereeuwigen in de jurk, want op een officiële foto straalt zij namelijk ook in het fluweelachtige ontwerp. 

margrethe_blauwe jurk

Een andere jurk die koningin Margrethe al meerdere keren heeft gedragen is dit gebloemde ontwerp. Ze droeg de japon tijdens een feestelijke avond in Tivoli en naar de feestelijkheden rondom het 50-jarig regeringsjubileum van koning Carl Gustaf. 

margrethe_bloemenjurk

Deze rood-witte jurk is dit jaar twee keer gedragen door de 83-jarige vorstin. Ze verscheen in de japon bij een galadiner in Zweden. Eerder dit jaar ontving Margrethe het Noorse koningspaar in Kopenhagen, gekleed in deze avondjurk. 

Ontwerp zonder titel (2)

Voor de feestelijkheden rondom haar eigen regeringsjubileum gaat koningin Margrethe voor een kleurrijke avondjurk. De achttiende verjaardag van haar kleinzoon prins Christian vond ze een mooie gelegenheid om de zalmroze japon opnieuw te dragen.

margrethe_zalmroze jurk

Koningin Anne-Marie

De jongere zus van koningin Margrethe is koningin Anne-Marie. Ze werd geboren als Deense prinses maar trouwde later met Constantijn, de laatste koning van Griekenland. Sinds het overlijden van haar echtgenoot, eerder dit jaar, is de 77-jarige Anne-Marie niet achter de geraniums gaan zitten. Naast dat ze met haar (klein)kinderen op vakantie is geweest verschijnt de oud-koningin regelmatig tijdens koninklijke feestelijkheden. 

Een graag gedragen jurk van koningin Anne-Marie heeft geen felle kleur. De pastelkleurige japon werd uit de kast getrokken voor het huwelijk van haar zoon Nikolai. Een jaar later is de Griekse oud-koningin bij een bruiloft in Duitsland, waar ze het ontwerp opnieuw draagt. De jurk kwam eveneens in beeld toen koning Harald en koningin Sonja hun tachtigste verjaardagen vierde.  

Anne-Marie_gebloemde jurk

Koningin Anne-Marie draagt in 2022 een donkerrode avondjurk naar het regeringsjubileum van haar zus. Een jaar later zien we de japon opnieuw, maar dan tijdens een galadiner in Zweden. Het banket werd gehouden om te vieren dat koning Carl Gustaf vijftig jaar op de Zweedse troon zit. 

Anne-Marie_wijnrode jurk

Deze glimmende blauwe japon is een andere favoriete galajurk van koningin Anne-Marie. Ze droeg het ontwerp naar de achttiende verjaardag van haar achterneef prins Christian. Maar ook tijdens het 50-jarig jubileum van koning Carl Gustaf trok ze de japon aan. De jurk kwam eerder al in beeld toen Anne-Marie en haar zussen bij een balletavond en prijsuitreiking aanwezig waren. 

Ontwerp zonder titel (1)

Prinses Benedikte

Een andere zus van koningin Margrethe is de 79-jarige prinses Benedikte. Ze werd dan wel geen koningin maar ze is nog altijd aan het werk en regelmatig van de partij bij koninklijke gelegenheden. Van Benedikte hebben we iets minder voorbeelden maar ook zij verschijnt geregeld in eerder gedragen jurken. Zouden de Deense zussen een voorbeeld zijn voor andere koningshuizen? 

benedikte_mintgroene jurk
benedikte_galajurk

Beeld: ANP, Det Danske Kongehus, X. 

Ook prinses Beatrix kent het gezegde 'Wie wat bewaart, heeft wat'. Vorig jaar droeg zij namelijk een jurk die ze al tientallen jaren in haar kast heeft hangen. Benieuwd welke dat is? Neem dan een kijkje in dit artikel:

Leuk! Beatrix haalt 'favoriete' jurk na 25 jaar weer uit de kast

Lees ook over:

Leuk! Beatrix haalt 'favoriete' jurk na 25 jaar weer uit de kast
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--