Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo is koningin Mathilde als moeder: 'ze is een strenge mama'

11 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Hoe is het om de koningin Mathilde als moeder te hebben? De vier kinderen van de Belgische koningin, prinses Elisabeth (2001), prins Gabriël (2003), prins Emmanuel (2005) en prinses Eléonore (2008) weten het als geen ander. Wij duiken in de interviews van het Belgische koningshuis om een beeld te schetsen van koningin Mathilde als moeder.

Koningin Mathilde noemt zichzelf een strenge moeder. Ze zegt ze in 2019 in een vraaggesprek met de Vlaamse televisiezender Canvas. Zo stuurt ze de kinderen gewoon naar bed als het bedtijd is, ook al is er een bijzonder evenement aan de hand.

'Strenge moeder'

Zo mocht de destijds 11-jarige prinses Eléonore niet opblijven tijdens de finaleavond van de wereldberoemde Koningin Elisabethwedstrijd waar de Belgische koningin beschermvrouwe van is. 

"Eleonore speelt viool. Ze is ermee begonnen toen ze vier jaar oud was, en ze speelt echt goed. Ze heeft echt aangedrongen om te blijven voor het tweede deel. 'Mama, kan ik blijven?' Ik ben misschien een strenge mama, maar nee, ze moest naar bed." Een herkenbaar scenario voor veel ouders. 

Lees verder onder de foto.

Foto 11: Matilde met Eléonore
Op 16 april 2008 wordt de jongste dochter van Filip en Mathilde geboren, prinses Eléonore.

Koningin Mathilde zou ook de schermtijd van haar kinderen in hun jongere jaren flink hebben beperkt. De kinderen speelden met speelgoed van duurzaam hout in plaats van plastic en alle verjaardagsfeestjes hadden een educatieve insteek. Zo gingen ze bijvoorbeeld naar een museum voor een kinderfeestje. 

Muziek speelt een grote rol bij de opvoeding

Ook de andere kinderen van koning Filip en koningin Mathilde zijn gek op muziek. "Ze hebben allemaal echt een liefde voor muziek. Niet alleen voor viool. Ik heb een andere die saxofoon speelt, ik heb ook pianisten thuis, voor mij dat is heel belangrijk in hun opvoeding."

Lees verder onder de foto.

Een trotse Mathilde tijdens de zomerfotosessie van  het koninklijk gezin, juni 2018.
Een trotse Mathilde tijdens de zomerfotosessie van het koninklijk gezin, juni 2018.

'Ik ben in eerste plaats moeder, en dan koningin' 

Uit deze quote van koningin Mathilde blijkt dat ze als moeder van vier erg betrokken is bij haar kinderen. Ook al heeft ze het door haar baan erg druk, is de zorg voor haar kinderen het belangrijkst. In 2013 zei ze dan ook in een interview dat ze "in eerste plaats moeder is, en dan pas koningin."

Lees verder onder de foto.

En ook de Belgen komen met een nieuwe foto! Op de foto die ze delen op sociale media wensen koning
Koning Filip en koningin Mathilde met hun gezin.

Zowel Filip als Mathilde zijn beiden erg betrokken bij de opvoeding van hun kinderen. Toen ze nog naar de basisschool gingen bracht koning Filip de kinderen altijd weg en haalde koningin Mathilde ze in de middag weer op. Daarmee wilden ze hun kinderen een zo normaal mogelijk leven geven. Dit is dan ook de reden dat prinses Elisabeth nog geen financiële toelage ontvangt, ondanks dat ze ouder is dan 18. 

Lees verder onder de foto.

kinderen-mathilde-filip
2022: De kinderen van koning Filip en koningin Mathilde bij de nationale feestdag.

Haar ouders willen haar nog niet belasten met al die verplichtingen die zo'n toelage met zich meebrengt. De hertogin van Brabant, de officiële titel van prinses Elisabeth, is nu druk bezig met haar legeropleiding. Ze legt later dit jaar haar eed als officier af. 

Trotse moeder 

Net als koningin Máxima, is koningin Mathilde super trots op haar kinderen. Zij en Filip moesten zelfs een traantje laten bij de plechtigheden vanwege het 10-jarig regeringsjubileum van koning Filip. Toen prinses Elisabeth en prins Gabriël voorbij zagen marcheren in het defilé werd het hen iets te veel. 

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Unieke band met dochter Elisabeth 

Koningin Mathilde is trots op al haar kinderen, maar zou vooral een bijzondere band hebben met haar oudste dochter Elisabeth. Als troonopvolgster heeft Elisabeth immers een andere rol dan haar broertjes en zusjes en gaat ze vaker mee op pad met haar moeder. Zo bezochten moeder en dochter in maart 2023 samen Egypte. 

Elisabeth Mathilde Egypte
2023: Koningin Mathilde met prinses Elisabeth in Egypte.
Elisabeth en Mathilde Egypte
2023: Koningin Mathilde met prinses Elisabeth in Egypte.
Elisabeth en Mathilde in Egypte
Koningin Mathilde met prinses Elisabeth in Egypte.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--