Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuk om te zien: de goede band tussen Máxima en Mary

14 januari 2024 · Leestijd 3 min

In Denemarken is vandaag de grote dag aangebroken. Koningin Margrethe zal het stokje overdragen aan haar zoon kroonprins Frederik. Zijn vrouw kroonprinses Mary mag zich vanaf dat moment koningin noemen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn niet bij de plechtigheden aanwezig, maar onderhouden goed contact met de Deense royals.

Wist je bijvoorbeeld dat koningin Margrethe een van de peetouders van koning Willem-Alexander is? Het is het bewijs van de warme band tussen prinses Beatrix en haar Deense collega. Als we naar de latere generatie kijken zien we dat ook Máxima en Mary het goed met elkaar kunnen vinden. Tijd om eens terug te blikken op de afgelopen jaren. 

#1 Willem-Alexander en Máxima op het huwelijk van Frederik en Mary

Hoever de band tussen koningin Máxima en kroonprinses Mary teruggaat, weten we niet precies. Maar op foto's is wel te zien dat Willem-Alexander en Máxima op de bruiloft waren van Frederik en Mary. De twee gaven elkaar het jawoord op 14 mei 2004. 

Máxima_Willem-Alexander_2004

Ook prins Constantijn en prinses Laurentien waren op het Deense huwelijk aanwezig. 

Laurentien_Constantijn_Máxima_Willem-Alexander

#2 Koninklijke uitstapjes

Voor de zeventigste verjaardag van koningin Margrethe staan veel Europese royals op de gastenlijst. Willem-Alexander en Máxima poseren met de kroonprinselijke paren van Scandinavië. 

Margrethe_70 jaar
Op de zeventigste verjaardag van koningin Margrethe.

Prinses Máxima en kroonprinses Mary hebben een onderonsje op het huwelijk van kroonprinses Victoria en prins Daniel in 2010. 

Máxima_Mary_2010
De aanwezige pers weerhoudt Máxima er niet van om haar eigen fotocamera mee te nemen.

In de zomer van 2010 trouwt de Griekse prins Nikolai met Tatiana Blatnik. Kroonprinses Mary is erbij en arriveert met Willem-Alexander en Máxima. 

Willem-Alexander_Máxima_Mary_Haakon
Prins Willem-Alexander, prinses Máxima, kroonprinses Mary van Denemarken en kroonprins Haakon van Noorwegen.

Ook op de bruiloft van de Zweedse prins Carl Philip en prinses Sofia in 2015 zoeken Máxima en Mary elkaar op. 

Máxima_Mary_Zweden

#3 Frederik en Mary zijn erbij tijdens belangrijke gelegenheden

In mei 2011 viert prinses Máxima haar veertigste verjaardag met een feestelijke avond in het Concertgebouw in Amsterdam. Ook Frederik en Mary zijn van de partij om het feestje mee te vieren. 

Frederik_Mary_2011

Voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander krijgen Frederik en Mary eveneens een uitnodiging. Hier arriveren zij bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

Frederik_Mary_2013

#4 Staatsbezoek aan Denemarken

In 2015 nodigt koningin Margrethe haar Nederlandse collega's koning Willem-Alexander en koningin Máxima uit voor een staatsbezoek aan Denemarken. Ook kroonprins Frederik en kroonprinses Mary zijn nauw betrokken bij het bezoek. 

Mary_Máxima
Koningin Máxima en kroonprinses Mary krijgen bloemen aangeboden.

Op de laatste dag van het staatsbezoek is het weer wat onguur. Vanwege de harde wind biedt koningin Máxima haar Deense collega een hoedenspeld aan. "Oh, het gaat ook wel. Ik moet hem gewoon vasthouden", antwoordt Mary lachend. 

staatsbezoek_Denemarken
Mary_Máxima_2015
Zouden Máxima en Mary hun outfits op elkaar afgestemd hebben?.

#5 Op bezoek in Nederland

Willem-Alexander en Máxima nodigen in het voorjaar van 2013 een aantal andere kroonprinselijke paren uit voor een privé-aangelegenheid. Hier poseert het gezelschap in Apeldoorn. Kroonprinses Mary staat naast prinses Máxima. 

mary in nederland

In het najaar van 2015 komt kroonprinses Mary naar Nederland. Samen met koningin Máxima is ze aanwezig bij een congres in Den Haag. Wat leuk om de 'royal ladies' samen op pad te zien gaan! 

Máxima_Mary

In 2022 reizen Frederik en Mary samen af naar Nederland. Tijdens het officiële handelsbezoek sluiten koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook een avondje aan. 

Frederik_Mary_Máxima_Willem-Alexander
Het gezelschap poseert bij de Grote Kerk in Den Haag.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--