Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat deed koningin Máxima bij de politie?

3 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft dinsdag in het kader van Diversity Day een bezoek gebracht aan Roze in Blauw, het lhbtqi+-netwerk van de politie. Het bezoek vond plaats op de Politieacademie in Amsterdam.

Een aantal politiemedewerkers ging met de koningin in gesprek en deelde hun persoonlijke verhaal met haar. Zo spraken ze over hun ervaringen omtrent seksuele geaardheid of genderidentiteit binnen de politie en daarbuiten.

Transitie

De koningin sprak onder anderen met Nathan, een transman die in 1997 bij de politie begon en in 2018 in transitie ging. "Het was een moeilijke tijd. Ik werd gediscrimineerd en bijvoorbeeld kleedkamers waren een moeilijk onderwerp", vertelde hij. Volgens Nathan is er al veel verbeterd in de acceptatie van lhbtqi+'ers, maar er moet ook nog veel veranderen. "Ik kwam gisteren zelfs m'n oude naam tegen in het systeem. Dan vraag ik me af: hoe kan dit nog gebeuren?"

Na het horen van de verhalen over racisme en discriminatie, was Máxima benieuwd wanneer het werk van Roze in Blauw "afgerond" is voor de politiemedewerkers. Die zeiden daarop dat ze hopen dat het netwerk ooit opgedoekt kan worden, maar dat ze bang waren van niet. "Ik vrees ook van niet", besloot de koningin.

Lhbtqi+

Roze in Blauw is het oudste politienetwerk en viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Roze in Blauw begon als interne emancipatiebeweging, maar is tegenwoordig een meer operationeel gericht netwerk om in contact te staan met de Lhbtqi+-gemeenschap. Er zijn inmiddels Roze in Blauw-teams binnen alle organisatieonderdelen van de politie. Diversity Day is een initiatief van de SER Diversiteit in Bedrijf. De politie is een van de 206 organisaties die daaraan meedoen.

Een uitgebreid verslag van het bezoek van koningin Máxima aan de Politieacademie in Amsterdam zie je zaterdag in de uitzending van Blauw Bloed om 20.05 uur op NPO 2.

Amsterdam

Koningin Máxima was die ochtend ook al in Amsterdam bij de conferentie Future of Finance van FMO, de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden, in het Muziekgebouw aan het IJ. Daar sprak ze als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering van ontwikkeling. Het gesprek ging onder meer over de impact van klimaatverandering en de stijging van de kosten van levensonderhoud door inflatie.

Na afloop van het programma stond een Argentijnse fan op de koningin te wachten. Na het overhandigen van typisch Argentijnse koekjes maakte de man ook nog een selfie met Máxima.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--