Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima test zichzelf op corona

7 april 2021 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft zichzelf getest op corona. Dat vertelde ze woensdagmiddag in Rotterdam tijdens een werkbezoek dat in het teken stond van proefprojecten met zelf- en sneltesten. De koningin bezocht in Delfshaven eerst een school en ging daarna naar het Botlekgebied, waar ze bij petrochemiebedrijf Huntsman Holland te zien kreeg hoe de ademtest werkt.

De koningin onderging de ademtest niet zelf, maar vertelde eerder bij het schoolbezoek dat ze een zelftest had gedaan om te ervaren hoe dat was. Ze vond het niet ingewikkeld, zo zei ze, en begreep niet dat het soms moeilijk werd gevonden. Bij deze test hoeft het wattenstaafje niet zo ver in de neus te worden gestoken als bij de tests die onder meer de GGD afneemt. Maar een nadeel van de zelftest is dat er geen controle is en of degene die bijvoorbeeld positief test daar dan ook naar handelt en in quarantaine gaat.

Op de Valentijnsschool laten onderwijzers zich nu twee keer per week preventief testen. De bereidheid van het personeel is groot, hoorde de koningin. Maar toen het busje van de organisatie die de test uitvoert voor het eerst bij de school voorreed, was de paniek en bezorgdheid in de wijk en met name bij ouders met kinderen op de school groot. "Goede communicatie is belangrijk", wist Máxima. De school moest razendsnel uitleggen wat er aan de hand was en dat er slechts preventief werd getest, uit voorzorg om juist besmettingen en schooluitval te voorkomen.

Operatie Fastlane

De proef is onderdeel van Operatie Fastlane waarin bedrijfsleven en overheid samenwerken om door middel van zelf-en sneltests de samenleving weer op gang te krijgen. Máxima kreeg ook hier een demonstratie van het afnemen van een test, waarbij de uitslag binnen een kwartier bekend is. Dit wordt nu op 22 scholen uitgeprobeerd, maar vergt een enorme organisatie om het overal te doen.

Máxima hoorde ook dat de bereidheid om de test te doen bij bijvoorbeeld studenten heel laag is. Het is een probleem hen te motiveren en daarna gemotiveerd te houden. Een echte aanmoediging is er ook niet. "Maar als door die test er meer mogelijkheden komen, dan neemt die bereidheid wel toe", dacht manager Servaas van der Ven van Operatie Fastlane.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--