Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Rania: 'Verdeling coronavaccins moet eerlijk verlopen'

8 februari 2021 · Leestijd 2 min

Koningin Rania van Jordanië vindt dat er geen verschillen moeten zijn in de distributie van het coronavaccin. De koningin dringt erop aan dat de verdeling tussen landen eerlijk moet verlopen, zo zei ze in een interview tijdens het virtuele Warwick Economics Summit.

"We strijden allemaal tegen een pandemie, niet tegen elkaar", zei Rania. Sommige rijke landen hebben volgens de koningin genoeg vaccins besteld om elke inwoner drie keer te kunnen inenten terwijl "armere landen op hun best alleen een tiende van hun bevolking kunnen vaccineren".

Dat vindt Rania vreemd. "Ik zie niet waarom landen die overvoorraad niet kunnen doneren aan armere landen, maar ik ben blij dat sommige landen dat wel doen."

Ongelijk verlies

Volgens de koningin heeft iedereen tijdens de pandemie met verlies te maken gehad, maar is dat verlies niet gelijk. "Veel te veel mensen op de wereld hebben te maken met andere pandemieën als honger, geweld en ongeletterdheid", zei ze. "Voor het eerst in twintig jaar neemt de extreme armoede toe."

Wel ziet Rania ook positieve punten in de coronatijd, zoals bijvoorbeeld de internationale samenwerking voor een snelle ontwikkeling van het vaccin. De koningin hoopt dat dat gevoel van een gezamenlijk doel blijvend is. "Naar welk 'normaal' we ook teruggaan, ik denk niet dat we kunnen teruggaan naar het 'oude normaal' waarin te veel mensen werden achtergesteld", aldus de koningin. "Als we iets van deze crisis hebben geleerd dan is het wel dat we maar zo sterk zijn als de zwaksten onder ons."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--