Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar arriveert met trein in Graz op laatste dag staatsbezoek

29 juni 2022 · Leestijd 3 min

In gezelschap van onder anderen de Nederlandse minister Hugo de Jonge zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdagochtend vanuit Wenen per trein aangekomen op het station van Graz. In de tweede stad van Oostenrijk werden zij onder toeziend oog van honderden belangstellenden ontvangen door de gouverneur van de deelstaat Stiermarken. In Graz brengt het koningspaar de laatste dag van het staatsbezoek door.

Onderweg naar de hoofdstad van Stiermarken voerden het koningspaar en De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) gesprekken over duurzaamheid, toekomstige uitdagingen en innovatie. Ze deden dat met de Oostenrijkse minister Leonore Gewessler van Klimaat, Transport en Innovatie en Martin Kochter, de Oostenrijkse minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid. Ook het presidentieel paar van Oostenrijk, bondspresident Alexander van der Bellen en zijn echtgenote, waren daarbij aanwezig.

ANP-451100544

Op het station van Graz, bekend om zijn historische binnenstad, heette gouverneur Herman Schützenhofer het gezelschap welkom. Het zal de laatste keer zijn dat Willem-Alexander en Máxima de gouverneur in zijn functie ontmoeten, want over enkele dagen gaat de 70-jarige Schützenhofer met pensioen.

Lees verder onder de foto's.

ANP-451103511
ANP-451104755

Na aankomst in Graz vertrokken het koningspaar en hun gezelschap naar een familiebedrijf in de automobielindustrie voor een bezoek in het teken van slimme en duurzame mobiliteit. Ook werd er een bezoek gebracht aan het recent geopende Battery Innovation Centre. Daar sprak het koninklijk paar met verscheidene medewerkers over hun expertises. Nadat ook de Nederlandse werknemers waren voorgesteld vroeg Máxima hen in het Engels naar hun achtergrond. Pas nadat alle heren keurig in het Engels hadden geantwoord dat ze 'engineers' waren, leek de koningin zich te realiseren dat ze met Nederlanders sprak. "Oh, wij kunnen natuurlijk gewoon Nederlanders praten", lachte ze. 

Koningspaar_Graz
Koningspaar_wandeling_Graz

Vervolgens vertrok het paar naar het centrum van de stad voor onder meer een wandeling. Nadat de koning en koningin op het stadhuis van Graz het Gouden Boek hadden ondertekend vertrokken zij te voet naar de Oude Universiteit. Al bij het verlaten van het stadhuis stonden er op de Hauptplatz honderden mensen achter dranghekken te roepen en te klappen. 

Aangekomen op de Freiheitsplatz werd het koningspaar ontvangen door Hermann Schützenhöfer, de gouverneur van Stiermarken, de deelstaat waar Graz onder valt. Voorafgaand aan de lunch met de gouverneur en zijn echtgenote volgden Willem-Alexander en Máxima een discussie over het belang van meer vrouwen in de bètawetenschappen.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--