Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar blijft ook op vakantie aan het werk

16 juli 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan wel op vakantie naar Griekenland, maar zijn ook tijdens de vakantie gewoon aan het werk. Dat vertelde het koningspaar tijdens het fotomoment op Paleis Huis ten Bosch.

Als de koning op vakantie gaat, hoopt hij dat er weinig werk meegaat omdat dit betekent dat er geen crises zijn. Maar eigenlijk is er altijd wel werk, vertelde de koning tijdens het persgesprek op Paleis Huis ten Bosch. "Je blijft lezen wat er gaande is. Zo zal ik contact houden met degenen die betrokken zijn bij de formatie. Daarnaast zal ik dit jaar de Olympische Spelen goed volgen. Maar ik ga me vooral verheugen dat we met zijn vijven weg zijn."

Hoe de koning met zijn gezin op vakantie écht een gevoel van vrijheid ervaart? "Als we met zijn vijven op een boot zitten, zonder personeel en beveiliging. Dat is puur gevoel van vrijheid." 

Ook voor koningin Máxima gaat het werk, met name wat zij voor de Verenigde Naties doet, mee. "Zo'n drie keer per week heb ik een Zoomcall. Mijn dochters hebben daar niet zo'n last van, zij realiseren het zich niet en zitten lekker aan het zwembad. Ik doe mijn werk met heel veel plezier. En het is nodig want in september moet ik een paar rapporten uitbrengen. Gelukkig kunnen we nu werken op afstand."

Diversiteit

Ook ging het tijdens het gesprek over diversiteit binnen de hofhouding. Koning Willem-Alexander vindt deze divers genoeg en ziet niet wat er aan het personeelsbeleid zou moeten veranderen. Er wordt weliswaar niet precies bijgehouden hoe divers het is - dat is wettelijk ook niet toegestaan - maar het was in orde.

"Het is ook niet een beetje dom, maar heel dom als het niet divers zou zijn. Diversiteit loont", vulde koningin Máxima aan. "Het is heel belangrijk dat we een divers team hebben. Dat is in ons eigen belang."

De koning vermeldde trots dat er nu evenveel vrouwelijke als mannelijke adjudanten zijn, voor het eerst in de geschiedenis. Dat evenwicht was niet het streven geweest, maar de adjudanten zijn aangenomen "omdat ze de besten waren".

Diversiteit binnen de hofhouding kwam vorige maand ter sprake toen bleek dat het personeelsbestand van Buckingham Palace niet divers genoeg was en dat het Britse hof op dat gebied beter zijn best zou kunnen doen.

Tekst: Blauw Bloed/ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--