Koningspaar herdenkt oorlogsslachtoffers tijdens speciale Dodenherdenking

Het is dit jaar precies 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam in Nederland. Op 4 mei herdenkt het koningspaar samen met de rest van Nederland de oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Dat doen ze geheel volgens traditie op de Dam in Amsterdam.
Kranslegging
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen vanavond de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Dit doet het koningspaar elk jaar, maar dit jaar is het extra bijzonder omdat de Tweede Wereldoorlog precies tachtig jaar geleden eindigde. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam was er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, daar sprak onder andere Philip Freriks.
Lees verder onder de foto.

Twee minuten stilte
Na de kranslegging blaast eerste sergeant Richard Visser, de trompettist, de Taptoe, waarna de twee minuten stilte om klokslag 20:00 volgen. Ook het koningspaar is stil.
Lees verder onder de foto.

Herdenking oorlogsslachtoffers
Hierna leggen (klein)kinderen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Hun verhalen zijn te horen over een stille Dam. Vanavond houden minister-president Dick Schoof en Marijn van der Wijk (14) een toespraak op de Dam. De avond eindigt met het defilé die koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen.
Lees verder onder de foto.

Wollen mantel
Het koningspaar is vanavond in het zwart gekleed. Koningin Máxima draagt vanavond een zwarte mantel van het modemerk MaxMara. Koningin Máxima draagt vanavond een haaraccessoire met voile dat prinses Amalia eerder droeg tijdens de herdenking van de bevrijding van Auschwitz in januari dit jaar.

Beeld: ANP

Geschreven door
Renée Prenger