Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Koningspaar doet dagje Duin- en Bollenstreek

7 april 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag een bezoek gebracht aan de Duin- en Bollenstreek in Zuid-Holland. In maar liefst vijf gemeenten sprak het koningspaar met ondernemers en inwoners over onder meer amateurvoetbal, innovatie, toerisme, ruimtevaart en natuurlijk de bollenteelt.

Het bezoek begon in Lisse. Daar werd het koningspaar niet ontvangen bij de bekende toeristische trekpleister De Keukenhof, maar bij amateurvoetbalclub FC Lisse. Kinderen uit groep 6/7 van basisschool De Akker zongen de koning en de koningin toe bij hun aankomst.

In het clubhuis vertelden voorzitters van voetbalclubs uit de regio onder meer over het opvallend hoge regionale amateurniveau. Onder het genot van een kop koffie en een gebakje was de sfeer al gauw zoals die verwacht mag worden bij een voetbalvereniging. Er werden onderling plaagstootjes uitgedeeld tussen de voorzitters.

Koningspaar_gesprek_Lisse

Aansluitend spraken de koning en koningin met vijf burgemeesters uit de regio over onder meer de onderlinge samenwerking.

Teylingen en Hillegom

De tweede stop tijdens het streekbezoek was in Teylingen. Daar kwamen de bloembollen wel aan bod. Willem-Alexander en Máxima kregen er een rondleiding bij een teler en praatten met een aantal telers over hun positie als wereldspelers, maar ook over de uitdaging om die positie te behouden. Daarbij speelt innovatie een grote rol. De ondernemers worden daarin bijgestaan door onder meer samenwerking met universiteiten.

Lees onder de foto meer over het vervolg van het streekbezoek.

Koningspaar_op_bezoek_bij_bollenbedrijf

Na Teylingen volgde Hillegom, waar eveneens de bollenteelt centraal stond. In deze plaats is een speciaal en zeer fotogeniek tulpenveld aangelegd voor toeristen, zodat andere velden niet langer belast worden door toeristen die een mooie foto willen maken. Als voorbeeldige toeristen poseerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het kleurrijke tulpenveld.

Met het fotomoment tussen de bloemen kwam het deel van het streekbezoek aan het bollengebied ten einde. Máxima was in ieder geval van plan om terug te keren, beloofde ze ondernemer Ruigrok bij het afscheid. "En dan komen we op de fiets!", riep de koningin lachend.

Lees verder onder de foto's.

Koningspaar_fotomoment_bollenveld
Koningin_krijgt_tulpen_streekbezoek

Katwijk en Noordwijk

Tijdens de volgende stop, in Katwijk, kwam het onderwerp toerisme aan bod. Na de ontvangst in de unieke parkeergarage onder de duinen sprak het koningspaar met voorzitters van de vier Oranjeverenigingen in de kustplaats.

In een strandpaviljoen ontmoetten zij ook vertegenwoordigers van de toeristische sector over het sterke toeristische netwerk in de regio. Daarmee is het de bedoeling dat bezoekers alle highlights uit de regio aandoen, zoals de kust en ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk.

Koningspaar_strand_Katwijk
Koningspaar_streekbezoek_Katwijk_1
Koningspaar_streekbezoek_Katwijk_2

In die laatste plaats eindigde de dag met een bezoek aan de Space Campus. Het koningspaar luisterde er onder meer naar korte pitches van start-ups over de vraag hoe zij ruimtevaarttechnologie toepassen in het dagelijks leven.

Het contrast tussen het ochtend- en het middagprogramma kon eigenlijk niet groter. Waar Willem-Alexander en Máxima in de bollenstreek nog net niet zelf met de handen in de aarde wroetten om te leren over de bollenteelt, sloten ze de dag af in de wereld van de ruimtevaart. Alleen de tulpjes op de stropdas van de koning deden in het hypermoderne gebouw van het Space Business Innovation Centre nog denken aan het aardse thema van die ochtend.

Ter afsluiting van het streekbezoek hief het koningspaar het glas tijdens een informele borrel op de Space Campus. Daarbij sloten ook ondernemers aan die zij eerder op de dag in onder meer Katwijk hadden gesproken over toerisme in de regio.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--