Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar geeft update over hoe het met Amalia gaat

2 november 2022 · Leestijd 4 min

Het gaat naar omstandigheden goed met prinses Amalia. Dat zeiden koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdag tijdens het gesprek met de media na afloop van het staatsbezoek aan Griekenland. Vorige maand werd bekend dat de oudste dochter van het koningspaar thuis woont omdat ze bedreigd werd. Amalia stond op het punt om in Amsterdam te gaan wonen, waar ze ook studeert.

"Het gaat goed, de situatie is onveranderd", aldus Máxima over Amalia. "Op een gegeven moment moeten we wel de beslissing gaan maken over wat we gaan doen en hoe lang het gaat duren, maar voorlopig gaat het goed." De koningin voegt daaraan toe dat ze "hartstikke trots" is op hoe haar dochter zich staande houdt. "Maar af en toe vind ik het wel fijn dat ze nog steeds bij papa en mama woont, terwijl dat toch niet wenselijk is voor een jongedame van bijna negentien."

Willem-Alexander voegt eraan toe dat het ook met de jongere zussen van Amalia goed gaat. "Alexia zit in Wales, maar nu even niet vanwege de vakantie, en Ariane zit gewoon op school in Den Haag en die heeft gewoon een standaardleven met vriendinnen", aldus de koning, die zegt dat de jongere zusjes door het leven "flierefluiten". "Uiteindelijk leven ze een beetje hun eigen leven."

Lees verder onder de foto.

Máxima Willem-Alexander Griekenland persgesprek

Qatar 

Koning Willem-Alexander wil geen uitsluitsel geven over zijn eventuele aanwezigheid bij het WK voetbal in Qatar. De koning neemt een besluit daarover mede op basis van "persoonlijke gevoelens", liet hij woensdagmiddag weten. 

De koning wil niet ingaan op de vraag of hij aanwezig is bij het evenement. "Dit lijkt mij niet de plek om daar nu uitvoerig op in te gaan. Ik denk dat ik het houd bij de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer." Verscheidene pogingen van de aanwezige pers om een antwoord uit de koning te krijgen, mochten niet baten: de koning hield zijn lippen stijf op elkaar. "Op basis van persoonlijke gevoelens maak ik ook een afweging." Wat dat betekent, wil hij niet delen.

Het kabinet hield lang de boot af na de motie van de Kamer. De wens van de volksvertegenwoordiging werd "in beraad" gehouden. Intussen ging het kabinet in gesprek met de autoriteiten van Qatar over verbetering van de arbeidsomstandigheden en de mensenrechten.

Vluchtelingen op Oude Loo

Het koningspaar vindt het "heel leuk en interessant" om te zien hoe Oekraïense vluchtelingen op Het Oude Loo onderdak hebben gevonden en daar samen "een fantastische community" hebben gesticht.

De koning liet weten al een paar keer bij de vluchtelingen langs te zijn geweest en goed contact met ze te hebben. "Het gaat ze heel goed af. Sommigen zijn alweer doorgereisd naar andere adressen, anderen zijn terug naar Oekraïne. Maar het fantastische is dat ze eigenlijk allemaal een baan hebben gevonden", aldus Willem-Alexander.

"Ze onderhouden zichzelf helemaal in dat ecosysteem daar", vervolgt de koning. "Ze werken en maken zelf schoon. We hoeven ze nergens bij te ondersteunen. Het is een fantastische community geworden. Het is echt heel leuk en interessant om te zien."

De vluchtelingen wonen tijdelijk op Het Oude Loo, maar wanneer zij allemaal weggaan hangt volgens koningin Máxima af van ieders unieke situatie. "Op een gegeven moment moeten ze natuurlijk wel overgaan naar een permanente woning", aldus de vorstin. "Maar heel veel willen gewoon terug naar Oekraïne, als ze kunnen. Daar zitten ze nu aan te denken. Een paar vrouwen hebben een man aan het front, dat is voor hen wat moeilijker. Dus het verschilt per familie."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--