Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar heeft Amalia zien veranderen in tussenjaar

24 juni 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vinden dat hun oudste dochter Amalia in positieve zin is veranderd in haar zogenoemde tussenjaar. Tijdens het persgesprek na afloop van de jaarlijkse zomerfotosessie vrijdag op Paleis Noordeinde vertelden ze dat ze nu "onafhankelijker" en "een completer mens" is.

Het is voor het eerst dat de Prinses van Oranje deelnam aan het persgesprek na de fotosessie. De eerste vraag die ze daarbij mocht beantwoorden ging over het tussenjaar dat zij nam na het behalen van het gymnasiumdiploma, vorig jaar zomer.

De prinses vertelde "enorm veel geleerd" te hebben van haar stage bij het Oranje Fonds en het werk als vrijwilliger bij niet nader genoemde maatschappelijke organisaties. "Het zal ook veel toevoegen aan wat ik later allemaal moet doen", zei ze.

Lees verder onder de foto.

persgesprek

Moeder Máxima wilde daarop graag aanvullen dat ze haar dochter in die periode in positieve zin heeft zien veranderen. "Ik heb onze dochter echt zien groeien het afgelopen jaar. En dat mag gezien worden als een compliment", zei de koningin. "Ik heb gezien dat ze veel onafhankelijker is, en veel meer bezig met de toekomst. En dat is veroorzaakt door al die bezoeken en verschillende dingen die ze heeft gedaan en mensen die ze heeft ontmoet."

Ook Willem-Alexander ziet de door zijn echtgenote genoemde verandering, vertelde hij desgevraagd. "Ze kan echt als een completer mens aan haar studie beginnen. Dat is een mooi moment en het is een nuttig jaar geweest in elk geval", zei hij. De 18-jarige Amalia zelf voegde daar nog aan toe dat het tussenjaar ook "vooral even een jaartje geen school" is geweest.

Studiekeuze

Het was koning Willem-Alexander die zijn dochter ergens halverwege het afgelopen jaar wees op Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE), de studie waar prinses Amalia in september mee begint aan de Universiteit van Amsterdam. Dat verklapte de koning vrijdag tijdens het persgesprek na afloop van de jaarlijkse zomerfotosessie, dit jaar op Paleis Noordeinde in Den Haag.

"Ik kreeg op een gegeven moment halverwege mijn tussenjaar PPLE doorgestuurd van: goh, kijk hier eens naar, zou dat niet wat voor je zijn?", vertelde Amalia over hoe ze bij PPLE gekomen was. "Ik vond het gelijk een heel mooie studie. Ook zeker omdat je met die vier vakken eigenlijk naar alle wereldproblemen kan kijken. Bovendien hadden alle vier de vakken mijn interesse."

Ontgroening

Op de vraag of ze al een studentenvereniging heeft gekozen in de hoofdstad antwoordde Amalia: "Ik ben wel van plan om lid te worden maar weet niet van welke." Voor een mogelijke ontgroening vertelde ze niet huiverig te zijn. "Een kennismaking of ontgroening hoort daar gewoon bij. Ik laat het maar een beetje op me af komen. Ik heb zoiets van: take it day by day."

Volgens koningin Máxima is haar dochter er ook het type niet naar om bang te zijn voor zoiets als een ontgroening. "Een angstig persoon is ze niet, dus ik denk niet dat ze hier bang voor zal worden."

Bekijk hier meer kiekjes van de fotosessie in Paleis Noordeinde.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--