Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar herdenkt oorlogsslachtoffers

4 mei 2019 · Leestijd 2 min

Door twee minuten stil te zijn, zijn zaterdag om 20.00 uur de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Traditioneel woonden ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Nationale Dodenherdenking bij.

Voordat de twee minuten stilte ingingen, legde het koningspaar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Voorafgaand aan de toespraak van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema werd het Wilhelmus gezongen en las de 18-jarige Maureen de Witte haar gedicht 'Eén keer vaker' voor. Ze won daarmee de poëziewedstrijd Dichter bij 4 mei.

Lees verder onder de foto's.

Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen vond de op een na grootste landelijke herdenking plaats. Hier werd stilgestaan bij militaire slachtoffers die hun leven verloren voor de veiligheid van Nederland. Deze herdenking werd bijgewoond door prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en hun zoon prins Pieter-Christiaan.

Ook elders in het land waren er grote en kleine herdenkingsplechtigheden. Een van de bekendste is die op de Waalsdorpervlakte. In het duingebied executeerden de Duitsers meer dan 250 gevangenen, onder wie veel verzetsstrijders die in Scheveningen gevangen zaten.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--