Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander en Máxima 'herinneren met warmte de goede contacten' met Abe

8 juli 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben "met leedwezen" vernomen dat oud-premier Shinzo Abe van Japan door een aanslag is overleden. Dat meldt het koninklijk huis vrijdag in een verklaring. De 67-jarige Abe overleed vrijdag na een schietpartij in de westelijke stad Nara.

"Wij herinneren ons met warmte de goede contacten met hem, zowel tijdens wederzijdse bezoeken als in VN-verband", schrijven de koning en koningin. "Onze gedachten gaan uit naar zijn familie op deze droevige dag."

De koning en koningin ontmoetten Abe meermaals. Zo troffen ze hem in 2014 tijdens een staatsbezoek aan Japan. Daarnaast waren Willem-Alexander en Máxima in 2019 in het land voor de inhuldiging van keizer Naruhito. Daar was Abe ook bij aanwezig.

Een 41-jarige verdachte is opgepakt voor de moordaanslag. Het is nog onduidelijk waarom hij Abe heeft neergeschoten. Abe was de langstzittende premier van Japan. Hij leidde het land in 2006 en 2007 en opnieuw tussen 2012 en 2020. De politicus trad beide keren af vanwege gezondheidsproblemen en bleef na zijn tweede vertrek actief binnen zijn partij.

Willem-Alexander Shinzo Abe 1

Foto: op de eerste dag van de Nuclear Security Summit in 2014 ontving Willem-Alexander premier Abe op paleis Huis ten Bosch

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--