Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar praat met overlevenden bootongeluk

10 maart 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagavond een besloten ontmoeting gehad met de twee ambassademedewerkers die een dag eerder aan de dood ontsnapten bij een bootongeluk in een natuurpark in Kalimantan. "Ze zijn zeer geschokt, maar blij dat ze het hebben overleefd", vertelde Willem-Alexander na afloop.

Om de twee te zien, omringd door hun families, was zeer emotioneel, voegde hij eraan toe. Dit mede omdat het ongeluk gebeurde toen ze een onderdeel van het staatsbezoek aan het voorbereiden waren. Het koninklijk gezelschap zou namelijk donderdag een excursie maken naar het park.

Bij het ongeval maandag op de rivier de Sebangau in het gelijknamige park kwamen zeven mensen om het leven nadat een stalen speedboot van de veiligheidsdienst met hoge snelheid botste op een houten boot met daarin vrijwilligers en medewerkers van het Sebangau National Park. De ambassademedewerkers, een Indonesiër en een Nederlander, konden worden gered en zijn teruggevlogen naar Jakarta.

Ontmoeting

Het koningspaar ontmoette hen daar in de marge van de zogenoemde ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in het Erasmushuis, waar zich behalve enkele honderden in Indonesië wonende Nederlanders en hun partners, ook het voltallige ambassadepersoneel had verzameld. Aan het slot van de ontvangst repte de koning in een dankwoord over het "tragische ongeval" en over het gesprek eerder op de avond.

Vanwege het bootongeluk is in overleg met de Indonesische autoriteiten het staatsbezoek aangepast en met een dag bekort. Het voorgenomen bezoek aan Kalimantan, waar behalve het natuurpark onder meer ook een bezoek aan een 'school' voor orang-oetangs op het programma stond, is geschrapt. In plaats daarvan gaat het koningspaar een dag eerder naar het Tobameer op Sumatra, dat oorspronkelijk voor vrijdag in de agenda stond. Daar eindigt het staatsbezoek dan ook.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--